De Laatste Bus Naar Waubach

geen papa…van links naar rechts Marie-Therese, Bert, Paul…Mama.

Gisteren was onverwacht, emotioneel, een pittige dag. Liep weer eens boekhandel Selexis binnen om mijn broertje, na zijn vakantie, even hallo te zeggen. Hij gooide zijn armen om mijn schouder en zei, ‘ik heb iets voor je’! Hij liet mij een DVD zien waarop stond: ‘de vierdaagse‘, ‘hier staat papa op’.

“Wat’? Ik was als geslagen, we hebben een leven zonder vader gekend, hoe kan dit opeens opduiken? Hij was politie agent en stierf op 28 april 1958, onverwachts onder dubieuze omstandigheden nadat hij thuis was gekomen van een dienst tijdens kermis, en het ging er vaak heet aan toe in de Mijnstreek, kermis in Waubach, nooit een pretje want dronken teenagers of andere half volwassen (halb-starken / nozems), wilden vechten, voornamelijk om indruk te maken bij de meisjes. Waubach / Ubach over Worms herbergde de eerste multiculturele samenleving in ons land, in een dorp aan de grens met Duitsland. Veel Polen, Tsjechen later Italianen kwamen naar de Mijnstreek om er in de mijn (koel) te werken. Zij allen moesten een plaats vinden en eisten die met de vuist op. Mijn vader als politie agent kende de klappen van de zweep want op een andere kermis (in Rimburg) een paar jaar daarvoor hadden ze hem ook al een keer te grazen genomen. Naar aanleiding van geruchten rond de dood van mijn vader ben ik in 2001 begonnen met de pre-production / documentaire: ‘de Laatste Bus naar Waubach‘, die ingaat op zijn dood kermis Zondag-Maandag ochtend in 1958, en ik achter hem aanliep, hij de radio aanzette om het nieuws van  8 uur te horen. Hij viel achter over en was gelijk dood. Ik was als versteend, ik stond erbij en zag….het….. gebeuren….

Nu zou er een stukje film zijn waarop hij drie seconden te zien is met het politie korps dat vaker de Vierdaagse liep. Al in 1952 was hij van de partij en jaren lang hing een foto van het korps in het trappenhuis waarop hij met zijn collega’s te zien was.

Vanochtend heb ik dan eindelijk de DVD bekeken. De ‘Vierdaagse film’ bevat enkele seconden met mijn vader wachtend op soep, staat hij schuchter achter zijn collega’s, te wachten tot hij aan de beurt is. Ik heb er een screen-shot van proberen te maken maar het wil niet, al in het begin van de DVD wordt zwaar aangezet over ‘rechten’, en zonder toestemming bla bla… godver is de techno-tirannie al zover dat een screen shot onmogelijk gemaakt wordt? Moet je zelfs toestemming vragen voor footage uit 1952? Ja, hoor geweldig, eindelijk heb ik sinds de dood van mijn vader even drie seconden een glimp mogen vangen van iemand, die ik graag beter had willen leren kennen. Van een vader, die ik, tekort….nooit gehad heb! Nee, wordt niet toegestaan dus ik heb betaald voor de DVD (15.30 E) maar even een screen-shot zitten ‘rechten’ op, en of ik even contact wil opnemen met de ‘rechthebbenden’…fuck you rechthebbenden, lazer op met je beeldrecht. Hier is mijn vader, die wij, alle drie de kinderen, niet of nauwelijks gekend hebben waarvan ik denk in alle eerlijkheid dat hij mij nooit naar internaat zou hebben gestuurd, dat hij toen hij weggeplukt werd uit ons aardse bestaan, onzichtbaar de grond in verdween, nu op herhaling door ‘rechten’, definitief de grond is ingestampt. Money, money, money ….zielig….en oh zo zielloos.