De piano broeder

Bleijerheide 8 mei 2Gisteren bereikte ons het bericht dat Jan Versteegh is overleden. Op 7 Augustus na een pittig ziekbed ging Jan, nr. 45 in het Engelen dossier van Bleijerheide, ten onder. Wij waren pas de afgelopen twee maanden op de hoogte wie deze piano broeder is. Na enige correspondentie en een bezoek aan zijn ziekbed, beschreef Jan, deze piano broeder. De collectebus kan in ieder geval in de sacristie blijven zodat de beminde gelovigen niet hoeven te dokken voor de verdediging. Hier nog eenmaal Jan zijn verhaal.

Ik was 14, 3 maanden ziek geweest, toen mijn moeder op het idee kwam me naar Bleijerheide te sturen, zodat ik het schooljaar zou halen !
Na 3 maanden moest ik met een broeder in een kamer waar hij mij de piano zou laten zien ! Hij friemelde over mijn armen naar mijn nek, waarna ik ben weggelopen, ik wist niet wat hij deed maar voelde me heel vies. Ik zou de volgende dag straf krijgen voor dat weglopen.
Ik ben dezelfde nacht te voet naar Vaals gelopen, niet over de straat, want in mijn hoofd waren die broeder en de politie achter me aan!
Me morgens thuis in de tuin verstopt want ik was bang dat mijn moeder me weer daar terug zou brengen !
Mijn geluk was dat mijn broer thuis was die zorgde dat ik daar niet terug hoefde ! Die was bij de marine !
Ook werd toen de politie geroepen omdat mijn broer naar die broeder wilde en hem in elkaar wilde slaan, ik snapte er niks van !
De afgelopen jaren kwam ik erachter dat ik veel geluk gehad heb !
Wat ik nooit begrijp is dat de goeie in de kerk, noem ze effe zo, lid van die kerk blijven !
En dat sommige vaders en moeders vroeger trots waren dat de geestelijke toch maar even hun zoon of dochter had uitgezocht snap ik ook nooit. Ik ben hier groot geworden en weet nog precies hoe dat katholieke kontrollesysteem werkte.
Ik heb geluk gehad Bert.
Zou me interesseren of er ergens een piano broeder voorkomt in de zaken die jij kent !
   Respect hoe je het aanpakt, ga zo door, groet,       Jan Versteegh

2 gedachten over “De piano broeder”

  1. Rust in vrede Jan!!
    Je dochter en verdere familie veel sterkte gewenst met de verwerking van dit verlies.

    Corrie en Leo

Reacties zijn gesloten.