De spin

foto Ramon Smeets

In Zomergasten Wim Opbrouck, regisseur / acteur / artistiek leider / duizendpoot wil het boek ‘Het Hout’ van Jeroen Brouwers gaan verfilmen.  Ik, als spin in het Bleijerheide web, solliciteer nu maar eens openlijk naar een rolletje in deze jongensinternaat film waar mijn mede bestuursleden van MCU en ik, sinds 2010 bij betrokken zijn als klokkenluiders.

Ten tijde van het uitkomen van ‘Het Hout’, (2014) werd broeder franciscaan Mansuetis veroordeeld, de hoofdpersoon in dit magistrale boek. Wij moesten naar Utrecht voor de compensatie commissie verschijnen, voor alle duidelijkheid, het boek speelde geen rol in dit half-kerkelijk, half civielrechtelijk proces waar Manusetis vijftig jaar later na het misbruik van een van de jongens, die wij begeleiden om zijn verhaal te vertellen, aan de duivelse schandpaal kwam te hangen. Met succes! Natuurlijk heb ik Jeroen Brouwers gesproken en als spin in een web van ontkenning en meedogenloze leugens die over mij / MCU werden verteld, maakten en waren we ff (gedurende twee jaar) wereldnieuws. De afluisterpraktijken, de mollen die zich melden als ‘slachtoffer’, de ellebogen bij andere organisaties, die jaloers op onze media exposure, kleinburgerlijke afgunst onder ogenschijnlijke liberale mensen, ons probeerden te ‘ellebogen’.

Dus de film komt eraan, het internaat waar ik drie jaar op heb verbleven, het geweld was buitensporig en causaal deel van het chantabele misbruik, de stilzwijgende massa waaronder mijn moeder, die hoe dan ook haar excuses ooit heeft aangeboden, ik verwachtte het niet meer, en toch vertelde ze me: ‘als ik het geweten had…..’!