Hageveld

Ik heb een plezierige tijd gehad voor zover school plezierig kan zijn en wil graag mijn ervaringen delen in de hoop ook van deze groep   wijzer te worden. En wellicht kan ik nog een andere bijdrage leveren.

Van 1980 tot ’86 heb ik op Hageveld gezeten, heb er de laatste interne leerlingen nog meegemaakt en heb ter plekke en achteraf de nodige verhalen gehoord over leraren en situaties die op dat moment nog actueel en gaande waren.

Hoewel ik geen misbruik aan den lijve heb meegemaakt, heb ik wel een aantal beroemde anekdote’s van die tijd meegekregen waarvan ik de hoofdrolspelers ook ontmoet heb; gymleraar K S die mij uitdrukkelijk zei niet in de pauze de oude gymzaal binnen te komen – omdat hij daar met moeders van leerlingen lag te wippen, en nadien mij vroeg mijn moeder zijn wens over te brengen om contact met hem op te nemen; mijn sportleraar J M, die pas in de jaren ’80 aantrad, die het aanlegde met mijn klasgenootje van 16 of 17 jaar oud, in de vijfde klas; en wellicht heb ik dezelfde engelse leraar gekend, H van E, die mij weliswaar bij hem thuis heeft uitgenodigd, waar ik op inging, en waar ik graag naartoe ging, maar waar ik nooit met seksualiteit werd geconfronteerd.

Hij behandelde mij netjes. Wel vond ik één keer een bezitterige hand in mijn nek maar toen ik daar panisch op reageerde en geschrokken een stuk van de bank af schoot, ging hij niet verder en hij heeft het nooit opnieuw geprobeerd.

Ten slotte heb ik D B als oud-rector een paar keer les zien geven en de zich raar presenterende, aandacht opeisende J B voor frans meegemaakt die zich vaak niet in kon houden en ronduit sadistische trekjes vertoonde. Wat sowieso misbruik oplevert vanwege  emotionele chantage die dat consequent brengt. Hij was dus niet om uit te staan. We hadden een strip gemaakt en wilden die tonen, op voorhand ging hij luidkeels in de verdediging (over iets heel anders dan waar wij mee wilden komen, waaruit bleek) dat hij geen verantwoording nam voor het verleden.

Typisch. (RJ)

Fysieke mishandeling bisdom Haarlem