De wereld in de wereld uit de wereld rond

Wat een druk, druk programma op de Duitse TV, Bondsdag, missen met knallen ver op de achtergrond (de paus maakt het goed!!!). Ik las dat de paus na de mis nog een ontmoeting had met rechters van het Constitutionele Hof. Aan het begin van de avond vertrok de paus weer naar het Vaticaan, ‘die heimat des Feuerlöschers’. Ratzinger alias Benedictus is zich al een beetje aan het voorbereiden voor de procedures die zullen volgen want niemand kan onaantastbaar zijn in deze wereld. De paus wil ook ‘minder wereld en meer geloof’. Dan is het wel belangrijk dat het geloofsvuur wordt overgedragen, en dat is in deze wereld een groot probleem als je je als vreemde gedraagt, opvattingen hebt die het in de middeleeuwen misschien scoorden, maar nu volledig de boot missen. Je kunt niet tegen de wereld zijn, wel tegen de maatschappij zoals mensen die willen inrichten, maar de wereld moet aanbeden, verdedigd, omarmd, gekust en bemind worden.

Luther is opeens een gepassioneerd mens, volgens Il papa tegen de protestanten in Erfurt. Eens kijken wat hij van onze gepassioneerde acties vind om het Vaticaan ter veranwoording te roepen in deze wereld. Sommige katholieken vinden dat je HET aan God moet overlaten, al is dat de God waarvan zij denken dat hij aan hun kant staat. Zouden de rechters daar ook zo over denken, is ‘der heilige vater’ niet helemaal zeker van zijn zaak dat hij ze even hoffelijk bezoekje brengt. Heeft hij zich als Duits staatsburger laten uitschrijven? Benedictus nr 16 wil een nog sterkere scheiding van kerk en staat? Ja, ze willen niets veranderen, hun regels en wetten moeten in stand worden gehouden door enerzijds een lichte afwijzing van de wereld te suggereren want zij zullen hun bezit en macht nooit opgeven en tevens meer afstand van wereldse zaken. Hun bemoeienis met het onderwijs zoals recentelijk in de staat New York over seksuele voorlichting op een Christelijke school, blijft een issue voor katholieken. Blijkbaar blijft de angst voor seks een manier om hun eigen seksuele abberaties buiten beeld te houden. En Jezus hield die niet van seks? Is nooit puber geweest, verliefd…ach…doe normaal man Jezus hield best wel van seks.

Afstand nemen, neem afstand van de misdienaars rite. Waarom moeten er steeds jongetjes met priesters mee sjouwen. Als ex-misdienaar bracht je de man een wit doekje, dat legde je over zijn arm, dan een drankje (wijn), niet bepaald onwerelds om in de ochtend al met een lekker wijntje te beginnen. Dus als de kerk de jeugd wilt bereiken, zie de misdienaars van nu.

 

Kortom de reis naar Duitsland was een schot voor de boeg, om een signaal af te geven. De kerk is van zins een terugtrekkende beweging te maken, haar organisatie op orde brengen, deze trip was puur om maatschappelijke steun te genereren en oude Roomse wetten in ere te herstellen.

Der Vorsitzende des Zentralkomitees der Deutschen Katholiken, Alois Glück, sagte zu der Rede, “Entweltlichung” der Kirche heiße nicht Rückzug aus der Welt. Die Kirche müsse immer wieder auf allen Ebenen darüber nachdenken, ob sie sich zu sehr an die “Bedingungen des Lebens in unserer Kultur” gewöhnt habe. “Kirche muss immer eine Herausforderung bleiben”, sagte Glück in der ARD.

De enige werkelijke uitdaging is het leven zelf. Het leven is de beste leermeester en geen van boven opgelegde leerstellingen. De voorwaarde voor het leven worden pas een uitdaging wanneer die zonder voorwaardes worden aangegaan.