Engelen koor

Het was al langer bekend, de Regenburger Domspatzen misbruik affaire, door ons al in vroeg stadium bericht.

Een van de oorzaken van het terugtreden dhr. Ratzinger, alias paus Benedictus. Meer dan vijfhonderd koorknapen van het beroemde kathedraalkoor in de Duitse stad Regensburg zijn de afgelopen decennia mishandeld en misbruikt door priesters en leraren.

Dat concludeert de advocaat die in opdracht van het bisdom onderzoek deed naar de zaak, die daarmee nog veel groter is dan gedacht. De doofpot kan niet open of hij gaat weer dicht!!

Volgens advocaat Ulrich Weber waren vijfhonderd kinderen slachtoffer van lichamelijk geweld en 67 (daarbij ook) van seksueel misbruik. Hij zegt dat in zijn eindrapport, meldt Der Spiegel. Eerder was nog sprake van 231 slachtoffers.

Weber begon zijn onderzoek nadat zeven jaar geleden de eerste gevallen van misbruik aan het licht kwamen. Daarna kwamen er honderden meldingen van voormalige koorleden. Het gaat om vergrijpen tussen 1945 en de begin jaren negentig.

Bisschop Rudolf Voderholzer van Regenburg heeft vorig jaar excuses aangeboden. Slachtoffers krijgen een schadevergoeding.

Weber identificeerde 49 priesters en leraren die schuldig waren aan mishandeling en misbruik. In het rapport krijgen de huidige kardinaal en voormalig bisschop van Regensburg Gerhard Ludwig Müller en de voormalig koorleider Georg Ratzinger (broer van emeritus paus Benedictus) felle kritiek.

Laatstgenoemde is zijn ”wegkijken en gebrek aan ingrijpen ondanks dat hij er van wist te verwijten”, aldus het rapport.