Geachte men. Schafraad

broeder Eymard alias pastoor Schafraad / Dino

Binnenkort is dan uw feest, de geboorte van Jezus ooit geboren in dat arme stalletje te Bethlehem. U maakte deel uit van de arme broeders Franciscus, jongenspensionaat St Maria ter engelen, te Bleijerheide. Ik kwam u tegen in de mediamarkt en u ging ‘leuke dingen doen’, met een kennis. Ze werd niet aan me voorgesteld maar voor ik een persoon zou kunnen verwisselen, had ik toch wel een vermoeden wie het was. Iemand van de oude parochie uit het noorden des land (Langedijk), en zij wist van de hoed en de rand. U heeft de strijd overleeft, dan kunnen we elkaar een hand geven het is ook vele malen moeilijker een nog levende ‘vermeende’ dader te kunnen ‘veroordelen’ na de verjaarde feiten die aan je broek blijven plakken. Deze kerk is ook niet mild voor priesterlijke, gevoel curves; het moet zich eeuwig onthouden van relationele, dan wel fysieke verlangens. Op den duur wordt je er een beetje geschift van, lijkt me zo.

Ik ben ook alweer tijden vrijgezel en nu hoef ik mij niet in te houden maar toch hoe anders zou het kunnen zijn als deze kerk niet zo (overcompensatie) op materieel genot, bezit, gesteld zou zijn. Jezus sprak over ‘mijn rijk is niet van deze aarde’, nou kijk om je heen wat is alleen al in Maastricht, de stad waar we wonen, on(t)roerend eigendom van de kerk. Er worden wel de nodige gebouwen verkocht aan de universiteit maar het monopolie, de rijkdom lag overduidelijk bij de RKK.

To the point.

U vroeg mij om u te schrijven, helaas ben ik het e-mail adres kwijt maar er is vast wel iemand die u op dit blog wijst, en deze speciaal kersteditie is aan u gericht. Er zouden, zo beweerde u,  door sommige van ons ’n hoog aantal broeders (18) zijn beschuldig’. Doch de waarheid heb ik na ons gesprek nog even met fact checking, gepareerd. Het zijn er vier en bij iemand anders acht, weer een kleine overdrijving die in uw eigen kring wel succes zal hebben maar wij moeten ons aan de feiten houden, en dat verwachten we ook van u.

Het is een van de vele leugens waarmee u toch iedere keer betrapt wordt. Wij kennen dit dossier toch goed? U heeft voor de commissie moeten verschijnen, u heeft uw woord kunnen doen in tal van media en toch liegt u keer op keer. Het zijn maar ‘kleine’, verward lijkende leugens maar het klopt niet wat u tegen mij vertelde in de media markt.

 

U bent in het defensief gedrongen met een vleugje humor om het niet al te zwaar aan te zetten, verdedigt u zich, dat u ongelofelijk bent aangepakt, buiten proportioneel zelfs, waar u vergeet dat menig leerling van ons internaat door een groot aantal broeders Franciscanen  met geweld te maken heeft gehad, laat u keer keer op keer weten hoe persoonsverwisselingen debet zijn geweest aan onze herinneringen. Weet u hoeveel mannen een procedure zijn ingegaan en weet u dat daar nog steeds mensen bij zitten, die twijfelen en geen zin hebben in onrust, rumoer in hun hoofd. De stemmen zijn weliswaar uiterlijk tot zwijgen gebracht maar steken steeds de kop op. Wij, mea culpa, de ‘engelen jongens’ weten dat, hebben nog dagelijks met slachtoffers van geweld en misbruik te maken. U heeft het geweld gezien op ons internaat, met uw eigen ogen, de talloze kinderen die een genadeloos pak slaag kregen, opgesloten werden. Het was zichtbaar in de kloostergangen, midden op het schoolplein, de refters, de slaapzalen; wat zou Jezus hebben gedaan mocht hij zich bij de arme broeders franciscanen willen aansluiten?

Een fijne kerst meneer (pastoor) Schafraad, broeder Eymard / Dino en tot de volgende meeting… ergens waar we weer leuke dingen kunnen gaan doen.