Hallo…misbruik…geweld

Dank aan omroep Gelderland….hier ‘een op een’ vergelijking tussen het Deetman onderzoek en onderstaand, recent artikel.

‘Tientallen klachten van misbruik en mishandeling in Gelders jeugddorp’, en het verschil met ‘innocente, onschuldige geestelijken’.

Meerdere oud-pleegkinderen die in Jeugddorp De Glind woonden, zeggen lichamelijk of geestelijk te zijn mishandeld. Dat blijkt uit onderzoek van Omroep Gelderland. Ook zeggen enkelen dat ze seksueel zijn misbruikt. Volgens de regionale omroep waren sommige verhalen bekend bij de directie van De Glind, maar werd er zelden aangifte gedaan. Het gaat om de periode 1980-2000.

In De Glind, een dorp vlak bij Barneveld, is plek voor 120 uithuisgeplaatste kinderen die worden opgevangen in onder meer gezinshuizen. Het dorp bestaat ruim honderd jaar en heeft de intentie om pleegkinderen een normale jeugd te geven binnen een grotendeels gereformeerde dorpsgemeenschap. Wow!

Frappant

Als je de opzet bekijkt van het`Deetman onderzoek’, namelijk geen onderzoek naar geweld (wel seksueel misbruik) waar ik persoonlijk aanwezig was bij Deetmans eerste persconferentie, gelijk verteld dat je geweld en seksueel misbruik niet zomaar kan loskoppen, gezien de aard van de samenstelling van ‘geestelijken’, broeders en zuster / paters in internaten. Dat dit nu naar buiten komt is een gotspe zeker na de grote onthullingen waar ze in Nederland steeds maar weer van opschrikken. Ja, het komt overal voor bij de Jehova’s (waar zijn ze?) bij de sport, the Voice / vrouwenvoetbal recent en het niet te versmaden geweld ten opzichte van kinderen in het algemeen. Ook de media waren dol op seksueel misbruik verhalen én publiceerden nauwelijks over het geweld!!??

‘Te hardhandig’

Zo vertellen drie pleegkinderen onafhankelijk van elkaar over fysieke mishandeling. Eén vertelt: “Mijn pleegzusje kwam te laat thuis. De pleegvader sloeg haar zo hard dat ze over de bank met haar hoofd tegen de tafel viel. Jongens trapte hij letterlijk naar boven.”

Volgens de pleegkinderen is dit gemeld bij het hoofdkantoor. Het pleeggezin is vertrokken, maar de pleegvader werkt volgens Omroep Gelderland nog altijd als jeugdbeschermer.

In een ander pleeggezin waren eind jaren 90 vier meldingen van seksueel misbruik bekend, waarna De Glind het gezin op non-actief zette. Ook waren er signalen van fysiek geweld bekend bij de directie. Volgens Omroep Gelderland werd er geen aangifte gedaan en werd de pleegvader later docent en vertrouwenspersoon op een scholengemeenschap.

Als je op je tenen liep, liep je nog te hard. De kleintjes moesten soms uren aan tafel zitten met hun armen over elkaar tot ze naar bed gingen. Dan hadden ze blijkbaar iets verkeerd gedaan.

Een van de oud-pleegkinderen
___________________________________
BLEIJERHEIDE VERHALEN, ARME BROEDERS FRANCISCUS (verhaal van Bert Smeets, wees).
.
Als je in de refter niet gelijk stil was voor we aan tafel gingen gooide broeder Servatius een porseleinen  mok door de refter en kwam ooit terecht op iemands hoofd (totaal onbeheerst) jongetje moest bloedend afgevoerd worden naar dr. Bulletje, en dan wist je hoe laat het was.
Als iemand iets uitgevreten had, en wederom Servatius niet gelijk de dader te pakken kon krijgen, sloot hij de hele klas op, klassikaal straffen heette het, sloot alle ramen (ook menigmaal in de zomer), en wachtte tot iemand door de knieën ging. Vaak duurden deze pesterijen uren, en konden wij, de klassikaal gestraften, geen kant uit want vergeet niet beste luistervrienden…wij hadden overal dikke muren om ons heen, en konden geen kant uit.