HEKSEN

HEKSEN UIT ROERMOND…EN DE REST VAN EUROPA

Roermond wil inwoners die vier eeuwen geleden zijn vermoord omdat ze als heks werden gezien, alsnog eren. Op twee plaatsen in de stad moet aandacht worden gegeven aan de vervolgingen. “Een zwarte bladzijde uit de geschiedenis van de stad.”

De gemeente Roermond gaat in gesprek met organisaties die zich bezig houden met erfgoed over hoe het eerherstel eruit moet gaat zien. Dat schrijft burgemeester Rianne Donders aan de raadsfractie van D66.

De partij heeft zich ingezet voor eerherstel van de Roermondse heksen. Deze mensen werden gemarteld en vermoord, terwijl ze onschuldig waren. In Roermond en omgeving werden in 1613 en 1614 minstens 75 mensen beschuldigd van hekserij en omgebracht.

“Nergens anders in Nederland zijn in korte tijd zoveel vermeende heksen voor het gerecht gebracht en terechtgesteld als in Roermond en omgeving”, schrijft Donders.

De burgemeester noemt de gebeurtenissen “afschuwelijk”. “Onschuldige mensen, voornamelijk vrouwen, werden volledig ten onrechte vervolgd en ter dood veroordeeld voor iets (hekserij) wat ze nooit hadden kunnen doen. Het is een onderdeel van ons verleden waaraan we niet voorbij kunnen en mogen gaan.”

Roermond bood in 2006 al excuses aan

Roermond bood in 2006 al excuses aan voor de heksenprocessen in de zeventiende eeuw. Nu wil de gemeente het eerherstel vorm gaan geven. Dat gebeurde eerder al in bijvoorbeeld Keulen, waar in 2012 alle veroordeelde heksen eerherstel kregen.

Het plan van de burgemeester is om op twee plaatsen aandacht te schenken aan de heksenvervolgingen. Dat moet gebeuren op de Galgenberg, waar de tot heks veroordeelden verbrand werden. Ook bij de eeuwenoude Rattentoren, de gevangenis waar de verhoren plaatsvonden. Op die plekken is nu niets wat aan de heksenprocessen herinnert.

Verder denkt de gemeente aan een straatnaam en wil zij initiatieven van scholen ondersteunen “mede vanwege de parallellen die met het heden gemaakt kunnen worden”.

 

ER IS DUS NOG HOORP VOOR MEA CULPIANEN…OVER EEN PAAR EEUW?