Herderlijke boodschap

Het klinkt inmiddels een beetje als zeer oud-nieuws, alsof een echo uit een diepe put ons toeroept ‘ah, weten jullie nog in 2010’?
‘Ja, wij weten nog in 2010 toen we overvallen werden door de media, maandenlang ging het door en nu spijbelen de berichten dunnetjes binnen van de oud-katholieke kerk én bij de jeugdspelertjes van PSV en Vitesse. Het zal zich niet beperken tot deze clubs maar breed in hetero-voetballand aankondigen…ook de amateur clubs, kleinere clubs zal zich misbruik van minderjarigen voordoen.
Bij de Oud-Katholieke Kerk zijn meer misbruikgevallen aan het licht gekomen. Er zijn inmiddels zeven geestelijken bekend die zich hebben vergrepen aan kinderen. Eerder was sprake van twee daders.

De kerk heeft de volgelingen en de buitenwereld vrijdag in een ‘herderlijke boodschap’ op de hoogte gebracht. Vijf van de zeven geestelijken zijn overleden, twee leven nog. ”Ook al zouden sommige van deze zaken van lang geleden dateren en reeds lang zijn verjaard, de kerk wil niet doen alsof ze daarmee ook niet zouden zijn gebeurd”, melden de oud-katholieken.

Nu pas laat de kerk onderzoek doen naar het misbruik, de aanpak en de communicatie. Dat moet voor het einde van het jaar klaar zijn. Namen van daders en slachtoffers worden niet gepubliceerd. Binnenskamers worden ook hier weer zaken ‘opgelost’, zij zijn niet te vertrouwen en zeker wanneer er net als in de katholieke kerk het OM tal van zaken heeft geseponeerd.

Een oud-katholieke luchthavenpastor van Schiphol is vorige maand opgepakt in Cambodja, omdat hij daar veel naaktfoto’s van jongetjes had gemaakt. De kerk wist dat hij een seksuele voorkeur had voor jongetjes, maar deed daar niets aan.

Twee oud-jeugdspelers van PSV en Vitesse zouden seksueel misbruikt zijn. Ze hebben zich de afgelopen weken gemeld bij de betaaldvoetbalorganisaties. Het is voor het eerst dat slachtoffers van seksueel misbruik in het Nederlandse profvoetbal naar buiten treden.
Goedemorgen Nederland!