Het Sloper Journaal (12)

Is er een toekomst voor RTV Maastricht, die vraag hangt nu boven de subsidie markt, tegenhanger Thuis in Maastricht  weet hoe te marchanderen met z’n wawwelbox, het hoort bij Limburg, een oude KVP gewoonte, toen zij nog de dienst uitmaakten.  Zij azen beide op de vriendjes subsidie pot.  Je moet je netwerken wel onderhouden en kennen anders kom je nergens als individu in low class Sloop-city.

In Maastricht is een voortdurende machtsstrijd tussen groepen en een terechte analyse van Joos Philippens legt de vinger op de zere plek…het zijn niet alleen de centen maar omvat de hele gesubsidieerde journalistieke propaganda voor politieke doeleinden. RTV Maastricht wordt niet alleen door bezuinigingen de nek omgedraaid maar ook door de cultuur van achterklap en noem het maar gewoon, overheidsgeld waar je de vrije meningsuiting mee controleert om mee te kunnen wawwelen in het propaganda circus. Het zijn loopjongens zonder journalistieke bagage, die doen wat van ze gevraagd wordt. Het is allemaal zo ‘normaal’ geworden dat niemand protesteert. Een brave provincie.

Vijf en twintig miljoen moet weggewerkt worden (hallo raad even wakker worden). Het toekomst verhaal staat inderdaad op losse schroeven nu de crisis zichtbaar wordt, is er duidelijk een gebrek aan kritische, onafhankelijke journalisten. Onafhankelijke journalistiek moet nog uitgevonden worden in Maastricht / Limburg, je moet zo wie zo een netwerk hebben anders ben je…a nobody.

Joos Philippens geeft helder aan hoe de groepen elkaar bestrijden, bevechten via achterklap en subsidies. Hoe uiteraard bevriende netwerken om Thuis in Maastricht te plezieren, die zowel positieve als negatieve kritiek ombuigt in een voor haar gunstige positie (je krijgt sneller een huis via via als je ze naar de mond praat). Joos schrijft dat correspondenten in de wijken zijn aangezocht maar dit zich wonderwel beperkt tot een paar betaalde krachten. En die schrijven altijd positief over hun broodheren.

L1 of Een Limburg, ook weer zo’n katholieke gaarkeuken, kon jaren een eigen hitparade uitzenden samengesteld door ‘deskundigen’ maar waar ik ‘deskundigen’ gesproken heb, die hun lijstje inleverden maar nooit enig resultaat terug zagen in de L1 top 10. Het was dan ook de Top tien van Henk Hoover en natuurlijk zijn vriendjes stonden er regelmatig in.

Ik, singer-songwriter, heb er nooit in gestaan doch menig clipje werd uitgezonden bij gebrek aan video’s. Welkom in onze stad / provincie waar de cultuur van betaalde achterklap onveranderd blijft.

Dan wordt het tijd dat andere stemmen, democratische, onafhankelijke krachten opstaan om het nepotistische karakter van deze stad met al zijn muren te beslechten.

opstand

Deze machtsstrijd zal zich over de zomer heen tillen wanneer de raad weer bij elkaar komt maar ik verzeker u dat in de kroegen (voor zover ze open zijn) en andere gelegenheden de  messen geslepen worden. De Blauwe Sloper blijft strijden voor een betaalbaar Maastricht maar dat is allerminst sjiek en sjoen’. De toekomst gaat altijd eerst een paar stappen terug in Maastricht…te beginnen moet je je er thuis voelen en dan op naar Servatius…binnenkort nieuws over de heilig man.