Hole and Corner / Flying Burrito bro

Hole gig kar.imgjpgApple-dochterbedrijf Beats Music is in de VS aangeklaagd wegens het niet betalen voor digitale muziek die voor 1972 is uitgebracht.

Volgens de aanklacht schaadt Beats Music de auteursrechten van alle muzikanten die voor 15 februari 1972 muziek hebben opgenomen. Op die datum werd in de VS pas auteursbescherming voor geluidsopnames ingevoerd.

Die bescherming geldt in principe niet met terugwerkende kracht. Beats zou voor muziek van voor die tijd daarom geen royalty’s hebben betaald.

Toch zijn aanklagers er in het verleden ook al in geslaagd om onder meer Amerikaanse muziekstreamingdienst Pandora voor het schenden van de auteursrechten van voor 1972 aan te klagen.

Apple

Hole and Corner magical car
Hole and Corner magical tour car

De zaak tegen Pandora loopt nog en is een zogenoemde class action-rechtszaak aangespannen door de grote platenlabels. De zaak tegen Beats Music is ook zo’n zaak die namens een grote groep door enkelen wordt aangespannen.

In het geval van Beats is de aanklager de eigenaar van de rechten van het nummer Sin City van de band The Flying Burrito Brothers. Welke platenmaatschappijen er in de class action-rechtszaak worden vertegenwoordigd is niet bekend.

Hole and Corner supporting act Flying Burrito Brothers
Hole and Corner supporting act Flying Burrito Brothers 1973

The Flying Burrito Brothers mochten wij als hippie bandje Hole and Corner ooit de supporting act, doen. Sympathieke muzikanten bij wie wij back stage uitgenodigd werden, dit in tegenstelling tot ‘kwaliteit bandjes’ als ‘Alquin’, die je niet eens aankeken. Trots dat ik naast Sneeky Pete (steel guitar) heb staan pissen. Het was ook soms wel leuk bij rock and roll Nederland. Bands als the Dizzy Mans Band toeterden fanatiek wanneer we elkaar op de highway tegenkwamen. CCC inc. kochten we het PA van toen zij ermee ophielden. Wij leefden in commune, op het randje van uitschot-uitstoot, kregen slecht betaald of überhaupt niet betaald (hippies betaal je niet), we hebben vaker de kas gespekt van menig jeugdhonk in oprichting. Doel: de fanfare hadden nieuwe pakken nodig want naar zo’n pop bandje kwamen toen meer mensen, wij zouden als compensatie veel media aandacht krijgen. Nooit gebeurd.