Internaten

In Canada zijn in de buurt van een voormalig religieus internaat opnieuw tientallen graven van inheemse kinderen gevonden. De afgelopen jaren zijn al ruim dertienhonderd dergelijke graven ontdekt.

Bij de “hartverscheurende vondst” zijn 93 kindergraven ontdekt, waaronder 14 babygraven, schrijft Trouw. Dat cijfer is volgens Jenny Wolverine, hoofd van de inheemse gemeenschap in English River, niet definitief. Er wordt nog verder gezocht naar lichamen. De graven zijn ontdekt tijdens een grond-rader-onderzoek in de buurt van een school in de provincie Saskatchewan. De school is gesloopt, nadat die in 1995 was gesloten. Gedurende bijna honderd jaar zijn zo’n 150.000 kinderen van inheemse gemeenschappen in Canada gedwongen opgenomen. De internaten werden meestal door de katholieke kerk geleid. Deze kinderen werden afgezonderd van hun familieleden. Duizenden kwamen nooit meer terug. Velen waren slachtoffers van (seksueel) misbruik. Duizenden kinderen stierven aan ziektes of aan de gevolgen van verwaarlozing of ondervoeding. Een onderzoekscommissie bestempelde deze fatale gedwongen opnames als culturele genocide.

Dertienhonderd lichamen geïdentificeerd…

Deze vondst is de volgende in een hele reeks vondsten. Er zijn al meer dan dertienhonderd lichamen geïdentificeerd. In 2021 zijn in dezelfde provincie al 751 kindergraven gevonden.

(MCU) Dit kan alleen in totalitaire regimes met religies waar iedereen de code van gezag moet aannemen, volgen en andere levenswijzen ten zeerste afgekeurd worden….tot de dood erop volgt.

Toenmalig premier Stephen Harper bood in 2008 zijn excuses aan. Hij erkende dat het Canadese koloniale beleid had bijgedragen aan de culturele genocide. Ter compensatie hebben de inheemse gemeenschappen zo’n 2 miljard euro van de Canadese overheid gekregen.