Jailhouse Rock

Het CDA wil opheldering van staatssecretaris Fred Teeven (Veiligheid en Justitie) over bijna 1700 kleine en grote fouten die in de afgelopen veertien jaar geregistreerd zijn bij het NFI (Nederlands Forensisch Instituut)…

CDA-Tweede Kamerlid Madeleine van Toorenburg heeft mondelinge vragen gesteld en eist een onderzoek. ”Wat is daar in vredesnaam aan de hand? Als het zo’n bende is daar, dan moet je je afvragen of het nog wenselijk is dat DNA-onderzoek een steeds belangrijkere rol krijgt in het strafproces”, aldus Van Toorenburg. Ze wil dat er zo snel mogelijk onderzoek komt naar de kwestie en dat de Kamer geïnformeerd wordt over de uitkomsten.

Dagblad De Telegraaf deed zaterdag melding van de fouten op basis van interne en geheime NFI-overzichten, na een beroep op de Wet openbaarheid bestuur (WOB). Sommige fouten waren onherstelbaar en ernstig.

Gerechtelijke dwalingen kunnen het gevolg zijn: daders kunnen vrijuit gaan en onschuldigen juist ten onrechte strafbaar worden geacht. Van Toorenburg wil dat ook deze eventuele consequentie onderzocht wordt. Als hierdoor twijfel rijst over de uitkomst van bepaalde strafzaken, moeten verdachten en veroordeelden hiervan op de hoogte worden gebracht, vindt het Kamerlid.

Contaminaties De meest verontrustende van de kleine en grote fouten zijn volgens De Telegraaf contaminaties, waarbij dna-sporen vermengd raken met ander dna, soms zelfs van externe bezoekers in de labruimtes. Ook komen verkeerde registraties voor (verkeerd nummer toegekend aan een spoor) en zouden dingen zoekraken bij het NFI. Het NFI reageert in de krant dat het instituut fijnmazige registratiesystemen hanteert, alle moeite doet om afwijkingen te vinden en voortdurend verbeteringen doorvoert. (einde quote)

Tijd om alle sporen van Luminal tot wie daar de scepter zwaaien eens goed te onderzoeken. Of is het net zo’n gesloten bolwerk als RK instituut? Ook wij hebben informatie over twijfelachtige onderzoeken en DNA uitkomsten, het zal een ware jailhouse rock worden in de huizen van bewaring.