Je suis Franciscus

Bodar Glossymet popePaus Franciscus heeft op vragen over Charlie Hebdo benadrukt dat “moorden in de naam van God” niet kan. Hij stelde daarnaast dat het geloof niet bespot dient te worden.

Er zijn grenzen aan de vrijheid van expressie, stelde Franciscus. Vooral als die expressie het geloof van iemand anders belachelijk maakt of beledigt.

Grappend verwees de paus naar zijn assistent Alberto Gasparri, die cartoon-vangheluwe-therapietijdens de persconferentie bij hem in de buurt stond. “Als mijn goede vriend Dr. Gasparri vloekt en dat heeft betrekking tot mijn moeder, dan kan hij een klap verwachten. Dat is normaal”, aldus Franciscus. “Je kunt mensen niet uitlokken. Je kunt het geloof van anderen niet beledigen. Je kunt geen grappen maken over het geloof van anderen.”

Vrijheid van expressie is volgens de paus echter wel een grondrecht van alle mensen en iedereen moet zijn of haar mening over zaken kunnen geven.

De katholieke organisatie tegen racisme en voor respect voor de Franse en christelijke identiteit (Agrif) heeft de cartoonist Plantu aangeklaagd. Agrif verwijt Plantu dat hij met de tekening al in 2010 heeft aangezet tot haat en religieuze discriminatie.

Op internet en later in de krant Le Monde verscheen in maart 2010 een tekening van Plantu van de toenmalige paus Benedictus XVI die zich van achteren over een kind buigt. Bij de tekening staat de tekst: Pedofilie: De paus neemt stelling.

cartoon hitlerDe scheiding tussen kerk en staat laat ruimte voor iedere kritiek, ook al is ie niet leuk. Veel minder leuk is wanneer politici / machthebbers / mensen dood en verderf zaaien dan is iedere spot en kritiek noodzakelijk / gerechtvaardigd.