Jinek

Gisteravond net thuis na dagje survival in de Ardennen, werd ik getext door Leo, een van onze bestuursleden: ‘Vanavond bij Jinek zou de uitzending gaan over misbruik’. Geraldine Kemper gaat in dit nieuwe televisieprogramma ‘Misbruikt’ met slachtoffers van seksueel misbruik terug naar hun verleden. Ze proberen antwoorden te krijgen op vragen die nooit opgehelderd zijn. Vanavond was Geraldine samen met twee vrouwen uit de serie, Lynelle en Melissa, te gast bij Jinek.

Nu heb ik zelf drie maal bij Pauw en Witteman gezeten, vooral in het begin was het heftig omdat de schaamte, gêne, over het onderwerp eist dat je niet al te zeer in detail op het misbruik ingaat. Een van de vrouwen deed dat wel om met het geheim te breken, én, om er niet langer om heen te draaien.

Het blijft een gewild onderwerp, noodzakelijk om vooral de manipulatie rond misbruik te kunnen doorzien. De Opa, die ‘ja ja hij had die neiging nou eenmaal’ (even niet moeilijk doen) begreep niet hoe hij het beter zou kunnen maken, behalve dan dat hij zijn kleindochter eens flink zou willen vastpakken! Uiteraard wilde zij dat niet maar ging toch steeds meer tenenkrommend naar dit verslag kijken hoe dit exposé aan bekentenissen nogal rationeel over tafel ging. Ik denk dat als je een dozijn ‘engelen jongens’ (Bleijerheide internaat)  vraagt om een confrontatie aan te gaan met daders (mits ze nog zouden hebben geleefd) moord en doodslag tot gevolg zou hebben gehad. Het geweld zou een rol spelen omdat de Franciscaanse broeders niet wars waren van een stevige fysieke afranseling en wij dit als kinderen al herkenden als enorme gefrustreerde klootzakken, die zich uit kuurden op de jonge lichaampjes van kinderen.

klooster st Maria ter engelen (engelen jongens)

Wij, ‘engelen jongens’, hebben nog nooit antwoord gekregen op onze vragen. Niet van de congregatie, niet van het OM dat wist van deze zedeloze praktijken, noch van het bisdom Roermond, nog van de levende en uitgetreden broeders…..vergeten om te verhoren. Dank aan de Limburgse huichelarij en de broederlijke-geestelijke manipulatie, die dit tot killing for the soul hebben gebombardeerd.