Jonge Bomen, docu film

In 2006 (ver voor Corona) maakte ik deze ruim 25 minuten durende documentaire: ‘Jonge Bomen’. Het is gesitueerd rond ‘de Cera kids’ hanglek in een park te Maastricht, (het Charles Eyck park) vlakbij het Ceramique plein, een nieuwe wijk in een historisch, weinig veranderende stad behalve dan dat er nu gelukkig meer talen worden gesproken (dank aan de universiteit). Voor het grasveldje ligt een vijver en staan een aantal jonge bomen waar een groep scholieren elkaar iedere dag troffen. Ik kwam spontaan in contact met deze groep Cera Kids, en steeds meer overkomsten zag met mijn jeugd….maar was dat ook wel zo? De film / docu is in de Lumiere vertoond en op enkele scholen in 2006 toen nog met voice-over.

Deze keer heb ik gekozen voor een ‘love and peace’ aanpak om het non-verbale gedrag te benadrukken om zo meer de lichaamstaal van de Cera Kids (Ceramique terrein) te laten zien en te begrijpen. U krijgt zo een open inkijk in de sfeer en onderlinge verhoudingen naarmate ik vertrouwen won van deze humorvolle en eerlijke groep.

Alles werd ongedwongen gefilmd, zonder een scenario of richting uit te sturen. De ‘Cera-kids’ informeerden recentelijk of ik een ‘Jonge Bomen’, versie wilde editten en online wilde zetten want Maastricht is niet geïnteresseerd in afwijkende relaties / creaties. Dus voeg ik mijn eigen muziek toe om probleem met rechthebbende (in vorige versie) te voorkomen.

Blijft de link met de zeventiger jaren: free hippie revolte, vrouwen emancipatie en seksuele revolutie, doch de Cera Kids vullen dat op hun eigen manier in. De 2006 editie van ‘Jonge Bomen’ is des te beter nu als je een vergelijking maakt met jongeren van nu anno 2020, 2021, die met lock-downs en 1,5 meter maatschappij te maken hebben. Het contrast is opmerkelijk de vrije en open sfeer zal nu verbazing wekken in een gesloten, in zichzelf gekeerde generatie, die zich nergens kan (mag) ontmoeten of uiten. Inmiddels zijn deze jongeren allemaal 15 jaar ouder dus kunnen ze hopelijk met plezier of juist met grote afstand naar zichzelf, én deze periode kijken.

Het eerste lied begint vredig: ‘Making Love Again’, (‘peace and love’); daarna ‘You Can Fly’ (mix Don Willard producer met pianist JdH); dan de backstabber en niks is goed mentaliteit in ‘Painting the Sun Black’, (rec. Underground Studio A-B laan); ‘All Over Paradise’, en ‘Love Ain’t Ruling the Law (all songs words / music Bert Smeets).

dank aan de Cera kids.