Jos Brech en Roger Vangheluwe

Jos Brech en Roger Vangheluwe

Het leven zoals het is in de bossen van Frankrijk (artikel Rik Devillé)

De Nederlandse politie heeft op een paar dagen tijd al meer dan 200 tips binnengekregen over Jos Brech, de man die verdacht wordt van de 20 jaar oude moord op Nicky Verstappen die toen 11 jaar was. Maar experts vrezen dat wildkampeerders lastig te vinden zijn.

De Belgische bisschoppen hebben ons in 2010 verteld dat bisschop Roger Vangheluwe in het verborgene leeft ergens in de bossen van Frankrijk. Daar niemand hem ooit nog zag, geloven we dat. Hij verdween toen bekend werd dat hij 20 jaar geleden relatietje met een neefje had gespeeld. Sindsdien is de bisschop onvindbaar. Wellicht doolt hij nog ergens in de bossen van Frankrijk. Tips over de geheime verblijfplaats van de bisschop zijn er niet. We weten enkel dat zijn meubelen nog altijd in bewaring zijn bij een medewerker van het bisschoppelijk paleis in Brugge.

De ene is nog maar enkele maanden spoorloos, de andere al 8 jaar. 

De bossen van Frankrijk werken als een soort pauzeknop om de sinistere gebeurtenissen met kinderen op off te zetten. Van Jos Brech weet niemand in welk Frans bos hij zich schuil houdt. In de zaak van bisschop Vangheluwe weten we dat de paus en een Belgische bisschop weten in welke Franse boomrijke abdij hij onderdak kreeg. Allicht niet in een vervallen chalet ergens in het diepe bos, bij de dieren zoals bij Jos Brech. Ook in het verborgene blijft er dus blijkbaar onderscheid bestaan tussen clerus en leek.

Overlevingskansen hebben beiden. Brech is een bushcrafter. Hij kan tenten bouwen, vuurtje stoken en planten van zwammen onderscheiden. Vangheluwe is een vogelaar. Hij kan kerken van kapellen onderscheiden, kinderen de handen opleggen, wierook maken en mooie psalmen zingen.

Anderzijds is er ook een verschil tussen beide casussen. Naar Brech wordt door de politie met man en macht gezocht in de bossen om hem te kunnen oppakken en straffen nadien. Vangheluwe daarentegen is net in een bos geplaatst. Gedomicilieerd zelfs. Dat is zijn straf. Zo zegt de paus van Rome toch. Wat wij meteen geloven. Waarom dan niet Brech met rust laten in de bossen van Frankrijk? Vertel ons dat het verblijven in het verborgene voldoende is als straf. Stop met zoeken, de rust keert vanzelf terug. Net als na de verdwijntruc van bisschop Vangheluwe. 

Rik Devillé

24 augustus 2018