Welkom Paus uw hoeksteen is gebroken

Paus Franciscus is zaterdag aangekomen in Ierland. Het is het eerste bezoek van de paus aan Ierland in 39 jaar.

Het tweedaagse bezoek wordt overschaduwd door recente onthullingen over misbruik binnen de katholieke kerk. Naar verwachting gaat paus Franciscus slachtoffers van seksueel misbruik door geestelijken ontmoeten.

De reden dat de paus naar Ierland is afgereisd zijn de Wereldgezinsdagen. Daar doen duizenden katholieken aan mee. Zij reflecteren volgens de organisatie ”op het belang van het huwelijk en het gezin als hoeksteen van onze levens, de samenleving en de kerk”. Inmiddels hebben Ierse kiezers zich via referenda uitgesproken voor het legaliseren van abortus en het homohuwelijk.

arme broeders franciscanen

Donkere wolken pakken zich vast (samen) boven het JONGENS pensionaat te Bleijerheide. Hoe geschokt waren de mensen, die nog nooit van het misbruik en geweld hadden gehoord?? Dat is inmiddels verandert en toch wil / kan men het niet geloven of ze komen met eigen strafmaatregelen (boetedoening, mea culpa) en roepen op tot gezamenlijk gebed. Terecht dat Rik Devillé opmerkt dat tips over de geheime verblijfplaats van bisschop Vangheluwe niet wordt bekend gemaakt. Jos Brech is inmiddels een internationale beroemdheid die henna en gek brilletje moet vinden in de voeding rijke bossen van de Franse Vogezen om nog tot een andere karikatuur te komen. Vangheluwe blijft in de klooster luwte, hij mag niet zomaar tevoorschijn komen net zoals Jos… maar doe het Jos en vertel je verhaal, dat is beter dan vluchten zoals deze laffe kerk!

Hoe verzinnen ze het, een mea culpa voor kinderverkrachters, al in de vijftiger jaren reageerde de kerk met diezelfde schijn-maatregelen.  Zij losten het immers zelf wel op en lieten, op het internaat waar ik gezeten heb, liet men een broeder Franciscaan op het land werken, met een kruis boven zijn hoofd. Ook het OM vond dit een gepaste straf maar de ellende voor de slachtoffers is decennia later, niet te overzien. Mensen worden steeds geconfronteerd (secundaire-victimisatie) en bellen dan of mailen ons….staat de telefoon uit bij de congregaties, bisdommen want lekker verwijfd lullen op TV (met Bodar) gaat er geen revolutie plaatsvinden…over een tijdje zijn we weer geschokt maar een keer houdt het op.

U raadt het al…wat mij betreft NU.