Katholieke kots

bleijerheide roomse jeugd 1928Toen de klachtencommissie voor seksueel misbruik in de R.-K. Kerk twee misbruikklachten tegen de vorig jaar overleden bisschop Jo Gijsen gegrond verklaarde kon met veel gêne en ceremonie het kunstwerk van Pierre Habets in de OlV basiliek te Maastricht, worden onthuld. In het kielzog van deze onthulling stond immers ‘de weg naar…..verzoening’ centraal. Pastoor Hover te Maastricht schreef mij het volgende na de emotionele, prachtige rede van bisschop Wiertz waarin hij onder andere de atheïst / communist Jean-Paul Sartre citeerde :

Geachte,
Inderdaad, alles heel mooi en emotioneel gisteravond.  En inderdaad, het is goed mogelijk dat misbruik plaatsvindt zonder dat de directe omgeving daar iets van merkt.
Zo zou er nog héél veel over dit onderwerp te zeggen zijn. (Wonderlijk dat ik nu lees dat ook u zelf niets gemerkt hebt van misbruik van anderen. Is voor de eerste keer (!).
Maar over dit alles gaat mijn mail niet. Mijn mail gaat over de lawine kots die u op uw sites uitgestrooid hebt over alles van de Kerk dierbaar en heilig is. U hebt zelfs foto-constructies van ondermeer Antoine Bodar ten toon gespreid in samenhang met diens geaardheid. Het was werkelijk niet om aan te zien. Ik heb hiervoor het woord ‘kots’
gebruikt. Hebt u een beter woord hier voor?
De vraag echter was of en wanneer u hiervoor vergeving vraagt? 
Dank voor uw reactie.
Groet, GH.
kots
De vraag…’wanneer u hiervoor vergeving vraagt’ spookt in het gistende hoofd van Hover want hij wil maar niet zien dat we een hand uitsteken, of beter ‘de weg naar’….zijn weegschaalingeslagen. Foto’s over Bodar in samenhang met zijn geaardheid, daar maakt meneer pastoor zich druk over? Nee, we hebben niet gezegd ‘alles koek en ei’, en zijn op het einde van deze tragische weg belandt (we zien het als een weegschaal die in balans moet zijn) maar allez het ziet er eerder naar uit dat diegenen die ons toen zo hard nodig hadden om dit mea culpa uit te spreken, allang weer van deze weg zijn afgerend…mea culpa bij ons als een boemerang terug laten komen omdat wij de kerk confronteerden met..wie is er nou schuldig? De 10.000-20.000 kinderen of het kotsende hoofd van pastoor Hover.

Ook Bluyssen in opspraak. 

Op de website van Koepel Landelijk Overleg Kerkelijk Kindermisbruik (KLOKK) is een oproep geplaatst voor het verzamelen van steunbewijs tegen de eveneens vorig jaar overleden oud-bisschop van Den Bosch, Jan Bluyssen (1926-2013). Het zou gaan om de periode dat Bluyssen verbonden was aan het kleinseminarie Beekvliet in Sint Michielsgestel.

Laatste dag
1 juli aanstaande is de laatste dag dat bij het Meldpunt Misbruik RKK meldingen kunnen worden gedaan van psychisch vernederingen, dan wel fysiek, seksueel misbruik dat verjaard is of tegen daders die overleden zijn. Hover leeft nog!

2 gedachten over “Katholieke kots”

    1. Aan persoonsverwisseling doen wij niet, noch met synoniemen werken, wel maak ik fouten…Gijsen moet Wiertz zijn. Gijsen kwam inderdaad op Bleijerheide dus grote kans dat Gijsen mij ‘godsdienstles’ gaf, en ik moest wegrennen….en dat doe ik nooit meer!

Reacties zijn gesloten.