Katholieke bijverdienste: baby’s stelen

wegdoe baby

Het is 6 juni 1969 en Spanje ondergaat de laatste jaren van Franco’s dictatuur. In een kliniek in Madrid bevalt een vrouw een meisje dat ze nooit meer zal zien. Er is weinig bekend over wat er met die moeder is gebeurd – maar bijna 50 jaar later heeft haar dochter Inés Madrigal net bewijsmateriaal gegeven in een schokkende rechtszaak.

In het beklaagdenbankje zat dr. Eduardo Vela, een 85-jarige voormalige gynaecoloog die ervan werd beschuldigd Inés van haar biologische moeder te hebben gestolen. Vela zou de baby hebben gegeven als een “geschenk” aan een echtpaar, de Madrigalen, die niet in staat waren om hun eigen kinderen te krijgen. Hij ontkent de aanklacht.

Ondanks de cinematografische plot, dit is niet een geïsoleerd geval. Van een netwerk van kinderhandel wordt gedacht dat het een uitgebreid netwerk van artsen, verpleegsters, nonnen en priesters heeft ingeschakeld. Hoewel er geen officieel cijfer is, schat de SOS Gestolen Babies vereniging dat maar liefst 300.000 baby’s werden genomen van hun ouders in Spanje tussen 1939 en de jaren 1990.

Nu 49, Inés Madrigal werkt voor de vereniging en is de eerste “gestolen baby” die met succes een vermeende dader van een van deze misdaden voor de rechtbank neemt.

De wortels van deze misdaden dateren van de oorsprong van het Francoïsme toen de Spaanse fascisten probeerden eugenetische theorieën over de mentale minderwaardigheid van dissidenten te bewijzen. Het was een proefschrift verdedigd door de militaire psychiater Antonio Vallejo-Nágera – ook bekend als “de Spaanse Mengele” – die Franco’s kantoor van psychologisch onderzoek leidde. Hij voerde aan dat politieke opvattingen gepromoot in linkse gezinnen kinderen “kunnen bedwelmen” en “de geestelijke gezondheid van toekomstige generaties kunnen schaden”.

Maar wat begon als een ‘ideologisch gedreven plan'(??) om Spanje van een inferieur ras (de marxisten) te zuiveren, veranderde in een lucratieve onderneming. Pasgeboren kinderen werden zonder toestemming van hun moeders weggenomen. Ze kregen te horen dat het kind dood werd geboren of kort daarna was overleden.

Meestal worden kinderen geregistreerd als het biologische kind van de adoptie-familie, die grote sommen geld voor hen zou betalen. (Sommige geadopteerde gezinnen werden ook misleid en geloofden dat ze legaal kinderen adopteerden die een huis nodig hadden.)

Deze daden vertegenwoordigen een van de donkerste hoofdstukken van Franco’s dictatuur. Maar zijn ideologische wortels delen overeenkomsten met de zaken in Nederland (vroedvrouwen-school Heerlen 50 / 60 / 70 jaren). Latijns-Amerika in de jaren 1970 en 1980, toen kinderen van dissidenten (gevangenen, vermoorde of “verdwenen” mensen) werden gegeven aan aanhangers van de regimes in Argentinië, Chili en Uruguay.

Maar net als bij veel andere oorspronkelijk francistische misdaden, overleefde het illegale netwerk in Spanje het autoritaire regime. Na de dood van Franco in 1975, wordt aangenomen dat veel daders hun praktijken tijdens de Spaanse democratie in de jaren tachtig en negentig hebben voortgezet.

Franco’s erfenis

Van de vele problemen waarmee de slachtoffers worden geconfronteerd, is het gebrek aan institutionele steun in Spanje waarschijnlijk een van de ernstigste. Bewijs van de omvang van het netwerk is nog steeds onduidelijk, en de Spaans-katholieke kerk heeft tot nu toe de toegang tot zijn bestanden geweigerd.

Eerdere vermoedens over het schandaal werden nooit eerder naar voren gebracht en de politie liet de zaken vallen, gezien de repercussies en de betrokken personen: politici, advocaten, artsen – een sinister netwerk van misdaad. Maar ondanks recente openbare toezeggingen is er heel weinig gedaan om de zaak te ondersteunen.

Iets eenvoudigs als een DNA-database om het erfgoed te verduidelijken, is in Spanje nog steeds achterhaald. Het ontbreken van bewijsstukken en het statuut van beperkingen heeft ertoe geleid dat de meeste gevallen zijn opgeborgen.

Campagnevoerders zeggen dat er ten minste 2000 klachten zijn ingediend, maar geen enkele is terechtgesteld. Maar de aanwezigheid van Vela in de rechtszaal in juni 2018 markeert een mijlpaal in de Spaanse rechtspraak. Veel van de ‘bevroren’ gevallen kunnen nu een nieuwe kans krijgen. Voor Vela streven openbare aanklagers naar een gevangenisstraf van 11 jaar wegens onwettige detentie van minderjarige, vervalsende officiële documenten en het certificeren van een niet-bestaande geboorte. Er is geen datum voor het vonnis vastgesteld.

Tot dusverre is de enige persoon die in verband met deze zaken is veroordeeld, Ascensión López – zijzelf een van de zogenaamde ‘gestolen baby’s’ – die werd vervolgd wegens het beschuldigen van een non. Een rechtbank oordeelde dat ze de non ten onrechte had beschuldigd haar uit haar biologische moeder te hebben gehaald en haar in 1962 aan ouder wordende adoptieouders had overgedragen.

De nieuw opgerichte Spaanse socialistische regering heeft het beloofd!!??