Katholieke kerk LA verzweeg kindermisbruik jarenlang

simonis gewusstDe gepensioneerde kardinaal Roger Mahony en een andere topaartsbisschop van de katholieke kerk van Los Angeles hebben jarenlang hemel en aarde bewogen om het kindermisbruik van hun priesters geheim te houden. Dat meldt persagentschap AP.

Kardinaal Roger Mahony hield het nieuws niet enkel geheim, het duurde vaak ook jaren voor de priesters hun geestelijke ambt werd ontnomen. In een mededeling, die gisteren publiek werd gemaakt, verontschuldigt Mahony zich en zegt hij geregeld voor de slachtoffers te bidden. Volgens persagentschap AP had Mahony zo’n 20 jaar eerder morele steun aan de beschuldigden geboden.
De vermeende misbruikers werden naar een andere staat gestuurd om zich te laten behandelen. In tegenstelling tot in Californië zijn therapeuten daar niet verplicht om de politie in te lichten.
In één geval waarschuwde een misbruikende priester de kinderen van illegale immigranten dat ze moesten zwijgen. Zoniet zouden ze het land uitgezet worden. In een andere kerk werd een priester pas na enkele dagen aangegeven, zodat hij voldoende tijd had om het land te ontvluchten. Dat blijkt uit gerechtelijke documenten, die deel uitmaken van een rechtszaak waarbij 660 miljoen dollar geëist wordt.

Een katholieke priester is uit de kerk van het Amerikaanse Bridgeport getrapt, nadat de kerkleiding erachter kwam dat de man verkleed als vrouw seks had in de pastorie van de kerk. Alsof dat nog niet genoeg was werd de man niet veel later door agenten opgepakt, omdat hij harddrugs dealde vanuit het gebedshuis. Dat meldt de nieuwszender WPIX.

Kevin Wallin, zoals de drugsdealende travestiet heet, werd vanwege zijn pastorieseks vorig jaar mei al uit zijn ambt gezet, maar de St. Augustine Cathedral hield het incident altijd onder de tafel door hem gewoon door te betalen. De politie was rond die tijd al bezig met een grootschalig onderzoek naar Wallin, omdat ze hem verdachten van de handel in drugs. Met behulp van undercoveragenten konden zij enkele weken geleden hun drugszaak rondmaken, waardoor de man twee weken geleden werd gearresteerd.

Voordat de 61-jarige Wallin priester werd, had hij een winkel waar hij pornovideo’s en seksspeeltjes verkocht. Rechercheurs denken dat de seksshop werd gebruikt om de duizenden dollars wit te wassen die hij met de verkoop van crystal meth had verdiend.

Oud-collega’s kunnen amper bevatten dat de zeer gelovige Kevin de boel fleste. “Hij was zo spiritueel. Zijn preken waren geweldig. Hij had alle kennis van de theologie.”

Bron: Spits