Ketikoti en de rol van kerken

De samenwerkende kerken in Nederland belijden vrijdagavond schuld over de rol die de kerken hebben gespeeld tijdens de slavernij. Dat doen ze tijdens een herdenkingsdienst in de Nieuwe Kerk in Amsterdam. Bidden?
‘Met de juiste afstandelijkheid’, het is immers meer dan honderd jaar geleden, wordt het benoemd.
Nu hoop ik dat onze koning met klem onderstreept, hoe wij over de ruggen van tot slaaf gemaakten, onze rijkdom hebben opgebouwd en verkregen.

Ze, de kerken, benoemen nu eindelijk het leed dat de tot slaaf gemaakte mensen is aangedaan in de koloniën. Daarnaast spreken ze de hoop uit dat de kerken kunnen meehelpen aan de “heilzame verwerking van het slavernijverleden”, meldt de Raad van Kerken in Nederland.

De dienst wordt gehouden aan de vooravond van Ketikoti, het herdenken en vieren van de afschaffing van de slavernij op 1 juli.

In de Raad van Kerken in Nederland zijn negentien kerken en kerkgenootschappen verenigd. De raad trok tien jaar geleden al het boetekleed aan voor de betrokkenheid bij de slavenhandel.

Wordt de rol van de RKK specifiek onderzocht als de 10.000 tot 20.000 slachtoffers openbaar worden gemaakt in 2030? Een structurele lijn van het slavernij verleden tot misselijkmakende misbruikzaken….nog niet zo heel lang geleden.