Klerikalisme

Paus Franciscus heeft een “grondig” onderzoek gelast naar documenten in het Vaticaan over het misbruikschandaal rond de voormalige Amerikaanse kardinaal McCarrick. McCarrick kon carrière maken binnen de Rooms-Katholieke Kerk, ondanks beschuldigingen dat hij priesters in opleiding had misbruikt. Weer een grondig onderzoek maar een simpele vraag aan de paus, ‘heeft u dit misbruik schandaal ter zijde gelegd, wist u hiervan JA dan wel NEE? Het zou helpen!

Franciscus “wil het pad van de waarheid volgen, waarheen dat ook leidt”.

Grondig’, een term die zo langzamerhand aan de welbekende katholieke geloofs slijtage lijdt. Een weg naar een klerikaal niemandsland… road to nowhere. Kansel retoriek die hoog boven de beminde gelovigen uitbrulde en onze slechte, kwaadaardige aard als korenriet deed buigen.

32 hoge functionarissen

Zoals de druk vanuit de VS op het Vaticaan volgde op beschuldigingen van aartsbisschop Viganò, een voormalige ambassadeur van het Vaticaan in de VS, over het toedekken van de zaak-McCarrick, begint nu de paleisopstand binnen de kerk. Wie is er niet chantabel, wij als MCU zien steeds minder spelers in het veld. Er lopen al heel wat priester / kloosterlingen met een rode kaart, enkele gele kaarten zijn al her en der uitgedeeld, en als de keeper (de paus) van het veld moet, is de kerk revolutie een feit.

Deze ex-diplomaat verklaarde in augustus dat in de loop der jaren 32 hoge functionarissen binnen het Vaticaan van het misbruik door McCarrick op de hoogte waren geweest. Ook schreef Viganò dat hij Franciscus in 2013 – kort nadat deze tot paus was verkozen – had verteld dat er een “dik dossier” over McCarrick lag. Viganò riep Franciscus op om af te treden, omdat hij deze informatie naast zich neer zou hebben gelegd.

Ontslag

McCarrick werd afgelopen juli tot ontslag gedwongen, onder meer voor misbruik van een 16-jarige jongen in de jaren 70. Maar hij zou ook jongere jongens en mannen hebben misbruikt. Slachtoffers deden in de jaren 90 hun beklag bij de kerk en ook een leraar aan een seminarie in New Jersey waarschuwde het Vaticaan. Toch werd McCarrick in 2000 aartsbisschop van Washington D.C. en in 2006 kardinaal.

Volgens Vreede wil paus Franciscus met dit onderzoek opening van zaken geven en tegelijkertijd het verleden proberen af te sluiten. Zerotolerance op het gebied van misbruik en toedekken is nu de nieuwe norm. De paus wil de oude cultuur van wat hij “klerikalisme” noemt uitbannen en organiseert daarom een grote bijeenkomst van bisschoppen uit alle landen in februari 2019. Beter ware een bijeenkomst van alle klerikale manipulaties / seksueel geweld slachtoffers aller landen en dit te Rome….zou Franciscus durven?