Kortzichtige participatie

apple-bDe participatiesamenleving is een unieke kans voor kerken om maatschappelijk relevanter te worden. Dat zeggen vertegenwoordigers van grote kerkelijke gezindten en organisaties tegen NRC Handelsblad.

“De overheid stuit op de grenzen van de verzorgingsstaat en doet een beroep op de maatschappij”, zegt bisschop Gerard de Korte van het bisdom Groningen-Leeuwarden: “Wij staan open om een bijdrage te leveren aan de sociale cohesie. Dat is van oudsher een christelijke visie. Je bent niet op de wereld voor jezelf, maar om je naasten te dienen.”

(MCU) Gerard de Korte bekeek mij met veel dedain toen ik aanwezig was op de persconferentie van ‘het lekkend dak’. Toen volgens Gerard bleek dat het grondpersoneel toch niet zo te vertrouwen was. Ja, de cohesie in de kerk bleek altijd van boven naar beneden plaats te vinden, een top-down commando zondevalstructuur, en dat wil Gerard graag zo houden zeker nu hij de Christelijke waardes begint te herontdekken. Sterker: ZIJ STAAN OPEN OM EEN BIJDRAGE TE LEVEREN. Hoera! Gerard volgende keer als we elkaar zien, blijf niet op afstand met je empathisch vermogen want niet Gerard maar ik stapte op de bisschop af. Sta open Gerard, even flink door de zure appel heen bijten maar dan participeren we samen het paradijs binnen!