Dying is the only way to survive

Terwijl politici ons vertellen dat het ergste voor de economie achter de rug is, krijgen we een waarschuwing uit onverwachte hoek. Het is paus Franciscus die ons nu vertelt dat het huidige traject alleen maar kan leiden naar een totale inéénstorting van de wereldeconomie. “Een economie die gebouwd is op het aanbidden van geld en getekend door een gapende ongelijkheid en jeugdwerkloosheid kan niet overleven”, aldus de kerkleider.

“We sluiten een volledige generatie uit om een systeem te ondersteunen dat gewoon niet goed is”, gaat hij verder. “Ik ben zeer bezorgd over de jeugdwerkloosheid die in sommige landen meer dan 50% bedraagt. Iemand vertelde me dat Europa 75 miljoen jonge werklozen kent en dat is een gruweldaad”.

“We negeren een volledige generatie om een economisch systeem in stand te houden dat niet langer duurzaam is. Een systeem dat enkel kan overleven door oorlog te voeren, zoals de grote imperiums dat altijd hebben gedaan”. (bron Beurs)

the clanDying is the only way to survive, is een stuk uit ‘Go, Get On‘ lied van the rock groep the Clan waarin ik speelde in de tachtiger jaren. Hierin vroeg ik me al af hoe destructieve, maatschappelijke belangen generaties onderdompelen in depressies en werkloosheid. In zinloosheid en onderwerping aan een systeem zoals paus Franciscus het direct benoemt: een systeem dat enkel kan overleven door oorlog te voeren. Iedereen probeert te ontsnappen uit de kluwen van maatschappelijk ongeluk en onbehagen. Naar beneden toe wordt hard getrapt naar de generaties die nu inmiddels al decennia buitengesloten worden. De oorlogsindustrie draait vrolijk door, Bush, Blair en kornuiten hoeven zich niet te verantwoorden voor welk internationaal gerechtshof dan ook zoals de massa moorden in Irak, Afghanistan. Nixon, Kissinger hoefden geen tribunaal te vrezen voor de volkerenmoord in Vietnam. De totale miscalculatie om Irak binnen te vallen leidt nu tot nog grotere ellende in Arabische landen. De Taliban werd gesteund door westerse wapens tegen de Sovjets, Isis werd aanvankelijk gesteund door de Amerikanen tegen Assad…leren deze jongens het nou nooit. Dank Franciscus je kunt blijkbaar alleen overleven door oorlog te voeren!

 

One thought to “Dying is the only way to survive”

Reacties zijn gesloten.