Lieske en de voedselweigering

Nieuwenhof NonnenGisteravond in Kruispunt RKK de uitzending over de Nieuwenhof, hier vlakbij mijn huis in Maastricht. Mooi portret van Els Mulkens maar één onderwerp kwam niet ter sprake uit het boek ‘Een verloren Jeugd’ van Els Mulkens en dat is zeer kwalijk namelijk….Lieske.

Lieske was ongeveer zeven jaar oud toen ze stierf. Niemand weet wie Lieske is. Ze werd vaak naar ziekenhuis St Annadal gebracht. Ze spuugde steeds het eten uit, Lieske weigerde namelijk om te eten. Ze werd dan op de grond gegooid, vastgehouden, terwijl een andere non haar trachtte te voeren. Ik heb Els Mulkens vorig jaar al de volgende brief geschreven

Hier mijn eerste bevindingen betreffende de ‘shocktherapy’ en aanverwante zaken. Lieske is waarschijnlijk door verschillende ‘psychiatrische’ middelen uitgetest. Helaas zeer verkeerde middelen; op grond van de beschrijving zoals jij hebt gegeven is Lieske behandelt met de ‘braakspuit’, dat kwam van de Russische fysioloog Pavlov  om ongewenst gedrag te corrigeren. Deze ‘braakspuit’ zat vol met apomorfine; het is misdadig dit toe te passen op een kind omdat het merendeels wordt toegediend bij de ziekte van Parkinson.

Lieske heeft waarschijnlijk dit ‘braak’ probleem overgenomen of beter gezegd ‘het juiste antwoord gevonden‘, niet meer eten zodat je het moest uitkotsen. Ze wilde leeg en vrij zijn. Vrij van prikkels en vrij van het lichaam.
Psychologisch als je iets niet meer wilt verstijf je of verzet je je volledig aangezien de dwang te groot was om problemen die bij Lieske al op zeer jeugdige leeftijd werden geconstateerd, om die te beheersen hebben ze haar mogelijk als proefkonijn gebruikt.
Ik ben op grond van literatuur, en wat rondbellen, is er meer duidelijkheid dat deze Pavlov methode wel eens de boosdoener zou kunnen zijn. De methode die in die tijd sterk in schwung raakte is de nu nog bekende schoktherapie. Er was in die tijd zo wie zo een puur medische benadering van psychologische problemen.
Bij schoktherapie is het zo dat je ’s ochtends juist NIET moet eten omdat je kunt stikken in je eten. Het lichaam reageert heftig op de elektronische pulsen toegediend in je hersens. Soms met gevolg van botbreuken, hals en zelfs de schouders konden breken. Ook is men altijd zeer misselijk na schoktherapie met veel hoofdpijn.
Wat wel gebeurde is dat de verschillende methoden door de zusters als verlengstuk van menige doctor of andere autoriteit, moest worden uitgevoerd. De patiënten werden ’s ochtends vroeg  platgespoten omdat zij zich vaak verzetten tegen opname. Dan rinkelde er een bel en werd assistentie gevraagd. Bij de nonnen in Overbunde ging het althans zo, wat ik mij kan herinneren wanneer iemand agressief werd. Gordijnen of slaapkamers werden dan afgesloten, kinderen verwijderd, en dan sloegen de nonnen, personeel toe, om een patiënt (lees kind) te verdoven met Luminal of anders insuline kuren, echt om misselijk van te worden.
.
Net na de oorlog ontstond voor het eerst de ziekte anorexia nervosa. Nou deze ‘nervosa’ was meer aanwezig bij de verplegers dan bij de verpleegden omdat zij er geen raad mee wisten. Na de tweede oorlog ontstond dit fenomeen en men noemde het toen nog ‘voedselweigering’ of ‘vastenwaan‘.
Door zichzelf uit te hongeren wilde men misschien wel de oorlog te slim af zijn of de internaten, de verwaarlozing, een groot psychologische probleem waar kinderen in terecht kwamen.
.
Els Mulkens schreef het volgende terug:
.
Op die leeftijd ontwikkelt zich nog geen anorexia nervosa, dat gebeurd meestal in de pubertijd. We kotsten allemaal ons eten uit omdat het zo smerig was en moesten ook allemaal onze kots opeten. Het was nog misdadiger omdat Lieske ziek was en vaak in het ziekenhuis lag, wat ze mankeerde wist ik niet.
Wat de shocktherapy bij het bedplassen betreft, dat gebeurde op de Abtstraat in de psychiatrisch inrichting (in de volksmond het gekkenhuis) hoe dat daar allemaal gebeurde weten we pas als alle gegevens boven tafel komen.  Pas dan kan waarschijnlijk de stichting MEA-CULPA met succes aan de slag, en komen we achter de echte doodsoorzaak van Lieske.Nieuwenhof regenten
.
Benieuwd of Deetman Lieske gaat noemen!

One thought to “Lieske en de voedselweigering”

 1. “Schitterend artikel”, maar wie anders dan “Mea Culpa” benoemt en
  hamert maar steeds door omtrent dit soort zaken ??
  Juist “nobody” !!
  Mea Culpa, please DOORGAAN daarmee, thanks, ALLE katholieke
  bewierookte, eerwaardige, gewijde stront moet op tafel, ontsnappen
  is voor de RKK nu niet langer mogelijk.

  De therapieen en “proeven” werden echter niet alleen met kinderen
  gedaan maar ook met volwassenen.
  Ik spreek uit ervaring (niet omtrent mijzelf), maar over mijn destijds
  nog jonge moeder.
  Misschien wel om reden dat zij een ex-schoonheidskoningin was van
  Maastricht heeft zij vele schoktherapieen moeten ondergaan en heeft
  zij tevens vele “spuit-proeven” moeten ondergedaan, welk middel er
  werd gebruikt bleef “onbekend” en werd niet “genotuleerd”.
  Jaren later is men dit “platgespoten” gaan noemen.
  Jaren en jarenlange misere en ellende !!

  En dit alles “op last” van haar psychiater uit Maastricht, die stelde dat
  mijn moeder psychische problemen ondervond, omdat zij geen
  schoonheids-koningin meer was en dat mijn moeder zou vinden van
  zichzelf dat ze lelijk begon te worden !!??
  Dat was althans de diagnose.
  Welnu, de schoktherapieen en spuitproeven hebben ertoe geleid dat
  zij jaren en jarenlang serieuze zelfmoord-neigingen had, waarvan zij
  vaak “met geweld” moest worden afgehouden (bijvoorbeeld vele malen
  op de Maasbrug te Maastricht).

  Mede door de diagnose van de psychiater en het feit dat deze maar
  bleef “doorzeiken” over haar schoonheid, heeft ze daar tevens nog een
  tientallenjaren durende “spiegelneurose” aan overgehouden, iets wat
  echt afschuwelijk is, geloof me.
  Vraag me er liever niet naar ……….

  Dit alles om even aan te geven dat e.e.a. niet alleen met kinderen ( nog
  afschuwelijker ), maar ook met nog jonge volwassenen gebeurde.

  Mea Culpa ….. thanks again, please blijf doorhameren en doorbeuken !!
  Groeten, BEN

Reacties zijn gesloten.