Loslaten jongens

Twee zwarte tranen
Twee zwarte tranen

Ben mijn chaos aan het ‘loslaten’. Loslaten, ik hoor het begrip al sinds de zeventiger jaren, loslaten. Het is me alleen opgevallen dat de mensen die het roepen alles heel goed gestructureerd hebben maar ja als je niks hebt, je nergens aan vast kunt grijpen wat moet je dan loslaten? Een spinnend katje naast me die zich verheugd op de morgen wanneer die steeds dezelfde zooi voorgeschoteld krijgt, ook als ik ander en beter voedsel voor weledele kat Von Lieb aanschaf. De chaos is het enige complete concept in mijn bestaan, zonder chaos broeit niks in mijn wereld. Tegenwoordig neem ik meteen bij ieder impulsief of creatief idee een besluit, en voer het uit. Gelijk, Do It! Net zoals kinderen een speelzaal binnenlopen en niet weten met welk speelgoed ze zich moeten amuseren, ren ik op dat speelgoed af wat mij het eerst voor de voeten komt, aldus zo werkt mijn creativiteit. Het ene moment ben ik aan het opnemen, arrangeren, schrijven, de volgorde van mijn nieuwe CD verander, mijn singer-songwriter repertoire doorzing of een clipje in voorbereiding heb, mijn manuscript ‘Licht krakende Stilte’ vervolmaak, MCU werk / besprekingen, het is allemaal onderdeel van mijn ‘laat los en houdt de lucht vast theorie‘. Heerlijk, geen structuur om alles te zien als een feestelijke slinger die in tijd en ruimte wegvliegt. Ook lees ik alles over de kerk en samenleving, politiek (iets minder, ze worden saaier), over seks, psychologie en Rusland ontwikkelingen.

Te leven in het hier en nu is belangrijk maar dromen, zomaar op de fiets of slenterend langs de Jeker is zo niet nog belangrijker, dromen….af en toe dromen.  Kijk, je kunt als kind in een hoek te zijn gedreven, geslagen, misbruikt en bovenal ontkend maar om dit 40 jaar later wederom iedere dag op je bord te krijgen = too much! Ik voel me beter nu wij met zijn allen iets bereikt hebben, we hebben misbruik definitief op de kaart gezet, niet altijd volgens politieke, bureaucratische fatsoen regels maar wie bepaalt de regels…steeds de brave burger die niets onderneemt, geen protest laat horen, zwijgzaam ten onder gaat.

10 gedachten over “Loslaten jongens”

 1. Chrispina voor jou is er ook nog wel een plaatsje in dat elftal van JOS.
  Dat clubje is ook door jou niet te redden van DEGRADATIE.
  Doem denken is volgens mij jullie doel.

  1. Sorry AT, geen idee welk clubje niet te redden zou zijn.
   Maar dat komt wellicht omdat ik niet geloof in winnen of in Nederland volwassenen redden? Maar zo erg is dat toch niet, jij schrijft dit anno nu dus indien jij een van de mensen bent die een beroep deden op MCU heb je het toch gered? Goed nieuws dus, fijn!

 2. Bert,
  10000000000000000000000000000000000000000000000000000maal
  dank, je hebt mij geholpen, door je mond open te doen. Door te blijven roepen.
  verantwoordelijke geconfronteerd met seksueel misbruik / mishandeling.
  (zachte heelmeesters maken stinkende wonden)
  Je hebt het seksueel misbruik voor mij bespreekbaar gemaakt.
  Ik heb mijzelf gevonden.
  Ons verdriet is dezelfde zielen pijn.
  Ik wens je ongelooflijk veel erkenning toe. Want dat heb je verdient!

  En laat iedereen zeggen wat hij/zij wil. Blijf gewoon Bert, en jezelf trouw.

  Go on!
  Anita K.

  1. Ik ben het helemaal met Anita eens. Bert is een van de mensen die het seksueel misbruik/geweld door geestelijke bespreekbaar heeft gemaakt, althans voor mij…en waarschijnlijk voor zovele anderen…
   Groetjes Willy.

  2. Anita,
   Dan heb jij beslist een andere Bert voor ogen,
   dan de Bert, zoals die zich regelmatig manifesteert op zijn Blog,
   als onderwerp-inbrenger, maar erger nog, zoals die reageert op de reacties van bezoekers, die hem geen kwaad hebben gedaan, maar alleen kritisch zijn, zodra hij de normen van fatsoen zwaar overschrijdt

   En Anita,
   die Bert ken ik óók,
   en dáárom mag ik hem.

   Jos

 3. Dat was toch waar het Bleijerheide probleem over ging overigens?
  Je lijkt het alleen nog maar wat uitgebreider te hebben gedaan dan die Bleijerheide broeders en anderen te hebben meegezogen in je “laat los en houdt de gebakken lucht vast theorie’, broeder Bartholomeus.

  Dus kom in vredesnaam niet aan met dit soort fraai gezwam voor wat niet anders is dan slachtofferhandel. Mensenhandel.
  Van foetussen en babylijkjes in putjes van het Vaticaan tot aan het lijk van een kind op de hei aan toe.

  “Net zoals kinderen een speelzaal binnenlopen en niet weten met welk speelgoed ze zich moeten amuseren, ren ik op dat speelgoed af wat mij het eerst voor de voeten komt, aldus zo werkt mijn creativiteit”

  Laat dat dan maar duidelijk zijn.
  Dan kan iedereen zelf kiezen.
  Of ze jouw speelgoed willen zijn.

  Slachtoffers van historisch geweld en misbruik zijn tenslotte ruim volwassen mensen.

 4. Dat was de vraag niet, Bert.
  Jij hebt verantwoordelijkheden op je genomen, als voorzitter zowel als als woordvoerder Mea Culpa United , aangaande anderen dus is de vraag wat bovenstaande betekent?

  En dat is niet mij te woord staan hoor, maar de vraag naar of je maar even duidelijk wilt zijn – naar mij of naar wie dan ook – aangaande je verantwoordelijkheden.

  Zo werkt dat nu eenmaal buiten speelzalen-wereld

Reacties zijn gesloten.