Het einde (begin) van de secularisatie

LP achterzijde oog klein blogAls ik probeer te belijden hoe mijn leven er uitzag en hoe het in de toekomst eruit zal gaan zien, kom ik tot opmerkelijke inzichten. Inzichten die te maken hebben met de kracht van mijn ziel, het geloof dat deze onzichtbare kracht zal stralen bij iedere poging die ik doe om te overleven, je probeert dit niet ten koste van anderen te doen maar hoe weet je wanneer anderen ten koste van jouw proberen te overleven? Vroeger zag God alles, dat bood troost, je was nooit alleen maar het liet je ook huiveren wanneer je mensen dingen misgunde of pijn deed, of onder de dekens al staffelend de kruistochten probeerde te bestrijden. God keek toe hoe je zijn wetten overtrad maar gelukkig er is altijd vergeving mogelijk om de twee weken kon je Gods NSA vertegenwoordiger aanspreken, en die wist wel raad met al die informatie.

Nu zoek ik mijn hele leven niet bepaald naar rust, noch vrede met de dingen omdat de dingen voortdurend in verandering zijn kan ik geen vrede vinden. Het is anders als ik accepteer dat dingen veranderen, dan zal het ook mijn ziel vooruit stuwen. Een mens zoekt eerst eenwording met zichzelf, dan met ‘God’, zo kan hij mensen beter begrijpen, benaderen. Alleen wanneer deze God dood of een ander masker is gaan dragen zodat niemand hem meer herkent, een vijfde huid aantrekt, wanneer de God van water, vuur, aarde, lucht, ook het vijfde lichaam, de ether van Aristoteles behelst, (het element van de geest), dan kan God toveren. God kan in principe voor alles gebruikt worden, materiële zaken niet, bezit is eindig, zeker de plastieken auto’s en blenders, toeters en bellen waarmee wij ons blij in leven houden. Nee, het zou mooi zijn het einde van de secularisatie aan te kondigen, veel priesters zouden opveren: ‘zullen oude glorie machten wederom herrijzen’? Vergeet het, die tijd komt nooit meer terug. Slechts een oude lofzang, bijbel tekst blijft terugkomen in mijn door ether besprenkelde ziel, en dat is wanneer het woord is vlees geworden…..God als seculiere bron, begin als einde.

One thought to “Het einde (begin) van de secularisatie”

Reacties zijn gesloten.