Mea culpa en andere doofpotten

beer Jo verdrietig…samen met Laura

De beer is los en na Pennsylvania blijkt de doofpot breder en diepgaander onder de rozen te zijn gebleven in een jarenlang wegkijken van deze voorloper van ‘metoo’ affaires en het betrof kinderen. Wij lossen het wel op, riep de kerk altijd….dus niet!

Volgens een vertrouwelijk onderzoek van de Duitse Rooms-Katholieke Kerk hebben er duizenden vermeende misbruikzaken in het land plaatsgevonden, zo meldt Der Spiegel woensdag. Het Duitse nieuwsblad zegt het onderzoek in handen te hebben.
.
Wij, mea culpa, zijn al sinds 2013 bezig om een artikel 12 procedure op te starten en nog steeds wordt dit door het OM tegengehouden. Limburg doet niet aan waarheidsvinding, media en andere politici weigeren deze dossiers grondig te onderzoeken. De reden is helder: vele misbruik zaken werden geseponeerd daar de kerk dit zelf zou oplossen. Al decennia pleit de kerk zichzelf vrij met boeteviering en ‘mea culpa’, los van verantwoordelijkheid en schuldbesef. 

De Duitse bisschoppenconferentie liet tienduizenden interne dossiers onder de loep nemen. Onderzoekers concludeerden dat tussen 1946 en 2014 bijna 3.680 gevallen van seksueel wangedrag genoteerd zijn.

Zo’n 1.670 geestelijken zouden daarvoor verantwoordelijk zijn. De meeste slachtoffers waren jongens. Volgens de onderzoekers was meer dan de helft van de slachtoffers dertien jaar of jonger.

De onderzoekers benadrukken dat er sprake is van een voorzichtige schatting en dat het exacte aantal misbruikzaken niet bekend is. Personeelsdossiers van geestelijken die van misbruik beschuldigd zijn bleken in veel gevallen gemanipuleerd of vernietigd te zijn. Heeft Deetman zaken laten liggen???

Paus Franciscus is de afgelopen periode geconfronteerd met meerdere misbruikschandalen in de katholieke kerk. Zo zijn er bevindingen die geestelijken zich in de Amerikaanse staat Pennsylvania jarenlang aan kinderen hebben vergrepen.

De paus heeft alle voorzitters van bisschoppenconferenties van de wereld naar Rome geroepen voor overleg over de bestrijding van seksueel misbruik van minderjarigen door geestelijken. Dit heeft het Vaticaan woensdag laten weten.

Volgens de paus zijn veel gevallen jarenlang in de doofpot gestopt of genegeerd. Vergelijkbare gevallen werden onlangs aan de kaak gesteld in onder meer Chili en Australië.

De paus heeft zelf ook geen onbesmet verleden als het aankomt op het beschermen van misbruikverdachten. Zo verdedigde hij de Chileense verdachten in eerste instantie, totdat grote ophef daarover hem dwong zijn standpunt bij te stellen.

Eind augustus beschuldigde een aartsbisschop Franciscus zelf ervan het misbruik door de Amerikaanse kardinaal Theodore McCarrick jarenlang in de doofpot te hebben gestopt. De aartsbisschop wil dat de paus opstapt vanwege deze zaak.

Volgens Vaticaankenners wordt de aanval op de paus vooral gemotiveerd door een strijd tussen de conservatieve en progressieve facties in de kerktop. (Het moet wel eerst even gaan over de ellende die kinderen aangedaan is, even over de strafbare feiten, en laat alle Vaticaan watchers ff uit beeld blijven). De paleis revolutie is voor later in een film….this is reality.