Mea Culpa (revisited)

Oud-bisschop van Brugge Roger Vangheluwe is geconfronteerd met een van zijn slachtoffers. Dat is bevestigd aan VRT Nieuws. Het gesprek vond plaats bij de federale gerechtelijke politie in Brussel. Volgens het slachtoffer ontkent Vangheluwe alles.

Bijna zes jaar nadat Vangheluwe zich in “het verborgene” heeft teruggetrokken nadat hij had toegegeven dat hij zich schuldig had gemaakt aan seksueel misbruik van minderjarigen, heeft hij vanochtend een van zijn slachtoffers gesproken.

Het gesprek was een gevolg van nieuwe onderzoeksdaden die Walter Van Steenbrugge heeft gevraagd. Hij is de advocaat van het slachtoffer in kwestie. De confrontatie begon rond 10.30 uur vanochtend in de gebouwen van de federale gerechtelijke politie in Brussel. Rond 14.30 uur was het gesprek afgelopen.

“Vangheluwe was erg arrogant en hoogmoedig”

Na afloop getuigde het slachtoffer bij Focus/WTV over het verloop van het gesprek. “Vangheluwe was erg arrogant en hoogmoedig”, vertelt hij. “Nog steeds weet hij toneel te spelen en doet hij alsof hem geen schuld treft. Hij ontkent alles. Hij geeft aan dat hij mij niet kent en dat hij de feiten dus niet kan hebben gepleegd. Hij zegt dat hij nooit met mij alleen kon zijn geweest.”

Het brein van een geestelijke lijkt op dat van een zeef dat alle kanten uitsijpelt. Waar je het ook afgiet bewijstukken zijn deskundig vermalen. Wij moesten alle details herinneren (bij de hoorzittingen) of althans de indruk wekken dat wij geloofwaardig met steunbewijzen in de hand, onze klachten konden indienen. Er is nog nooit iemand in de Nederlandse kerk aan de tand gevoeld, België loopt ons wederom voor. Alhoewel de man neurologisch een ramp is.

Vangheluwe was bisschop van Brugge van 1984 tot 2010. Op 22 april van dat jaar nam hij ontslag nadat was bekend geraakt dat hij zich jarenlang aan minderjarigen had vergrepen. Hij verbleef een tijdje in een slotklooster in Westvleteren en verhuisde nadien naar een congregatie in Frankrijk.