Medicijn maffia

Nederlandse patiënten hebben in 2016 medicijnen voor chemotherapie gekregen uit een fabriek in China die door de Europese inspectie was afgekeurd. Er wordt nog steeds geen concrete fabriek genoemd, de stad waar deze fabriek ligt, alles onder de controle van de autoriteiten, die voornamelijk geld willen verdienen. Inspecteurs hadden in de fabriek een ernstig risico geconstateerd op vervuiling van de producten, meldt de televisierubriek Zembla.

De inspectie!!!!?? heeft zich meteen in de slachtofferrol gekeerd maar mensen vernamen pas een maand later van de apotheek dat ze een ‘mogelijk kanker verwekkend’, middel binnen kregen. Het ministerie plaatste begin Juli 2018 een waarschuwing op haar site. De apothekers moesten daar weer een maand over nadenken en in augustus kregen mensen thuis bericht dat het middel uit de handel moest….nog een maand gewoon laten doorslikken want de winkel moet open blijven én doordraaien. Nu blijkt dat men al veel eerder wist voordat men het probleem ging tackelen.

De twee verdachte grondstoffen bleven gebruikt worden, tot na een jaar een alternatief was gevonden.

Twintig grondstoffen voor in Nederland gebruikte medicijnen kwamen uit de fabriek. De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) haalde 18 grondstoffen uit de handel, maar stond de andere twee toe bij gebrek aan een alternatief.

De achtergrond hiervan is dat vrijwel alle grondstoffen voor dergelijke medicijnen tegenwoordig uit Chinese fabrieken komen (90 procent van de wereldwijde productie).

Niet geïnformeerd

Nederlandse patiënten en artsen zijn over het geval niet geïnformeerd, bleek uit navraag bij de inspectie. Die wil ook niet zeggen????? om welke merken het ging en welke fabrikanten de grondstoffen op de markt brachten. Valsartan is een van die merken.

De twee grondstoffen die gebruikt werden voor de medicijnen voor chemotherapie zijn niet getest door de Nederlandse inspectie, maar door de Chinese fabrikant zelf.

Onbekend is of patiënten aan een gevaar zijn blootgesteld. Ook hun aantal is onbekend. De inspectie is ook onbekend…de Chinese fabriek…. onbekend ….de fabrikant….onbekend……de mensen zijn niet, slecht en te laat geïnformeerd….lijkt de katholieke kerk wel