Gijsen, Haffmans, de Saive en….

Kapelaan / pastoor Jean Desaive is nog niet vergeten in de herinneringen / memoires van menig Lagere school jongetje dan wel ex-misdienaar. Hij heeft een spoor van misbruik achtergelaten in de dorpen  Hulsberg, Eijsden, Ulestraten, Meerssen, tot Itteren. Deze kapelaan en later pastoor heeft slachtoffers gemaakt die nog geen status hebben in de Deetman statistieken. Gijsen-Limburg-Deetman-geen Desaive???

Bij de zedenpolitie in Heerlen / Kerkrade echter weet men van tal van meldingen, klachten betreffende deze pastoor Jean Desaive. Het meldpunt behandelde onlangs drie klachten over Jean Desaive, geboren te Maastricht 28 juli 1913, gestorven 1982 Itteren, begraven vlakbij mij in de buurt Tongerseweg, Maaastricht— 1938-1948 kapelaan Hulsberg—1948-1949 kapelaan Breust, Eijsden—-1949-1956 kapelaan Ulestraten—1956 till 1961 Kapelaan te Meersen baseliek—1961 tot 1981 Pastoor St Martinus Itteren.Ulestraten kerk 1920 sitr

Er zijn méér klachten bij OM dan bij meldpunt??? 

Opmerkelijk is dat deze klachten over Desaive door OM tegenover mij persoonlijk worden toegegeven maar ze zijn nergens terug te vinden. Nu heeft Gijsen, bisschop van 1972 tot 1993 te Roermond veel (zo niet alles??) archieven laten vernietigen, dus rijst de vraag: ‘wat is dan wel bekend’? Ook is er vrijwel NIETS te vinden over Desaive op internet, alles is ‘ont’googled, behalve dan de genealogie zoals in dit artikel vermeld.

Limburgse misbruik zaken (globaal)

Oostrum: meerdere meldingen misbruik bij opleiding broeders Paschalis.

Venray: al in 1944 klaagt de bisschop over misdragingen bij zorginstelling Sint Servatius.

Heer/Cadier en Keer: tientallen gevallen van misbruik en lijfstraffen in jongensinternaat Sint Jozef

Bleijerheide: 24 meldingen misbruik armenbroeders-waarvan Gijsen 1 gegrondverklaring ontving.

Weert: 31 meldingen misbruik op internaat broeders van Maastricht op 230 leerlingen in 1952

Maastricht: op dagschool van broeders van Maastricht tien meldingen in 1952.

Spaubeek: een melding misbruik in retraitehuis.

Itteren: meerdere misbruikgevallen met jongens in Huize Meerssenhoven (waaronder Jacobus overgeplaatst uit Bleijerheide)

Heel/Heerlen: misbruik verstandelijk gehandicapte kinderen bij broeders van Sint Joseph.

Lauradorp: Drie paters moeten in 1943 weg van bisschop na misbruikschandaal. Pater Decae beschermd dorpspedo midden zestiger jaren.

Spekholzerheide: broeder veroordeeld voor betasten 16-jarige leerlinge bij ‘psychologische test’ in 1952.

Maastricht: onderwijzer en jeugdleider in 1961 gearresteerd en veroordeeld wegens ontucht.

Venray: tien meldingen misbruik in internaat gymnasium Immaculatae Conceptiones van de franciscanen.

Haffmans Elvira
foto boek In Gods Naam

Nu zijn er drie gegrond verklaringen over Desaive bij meldpunt RKK maar geen bekendheid over Desaive bij bisdom tijdens de periode Gijsen?? Na de laatste media berichten zijn bij MCU verschillende meldingen binnen gekomen over Gijsen hoe die genoemd werd in periode Rolduc (pikkentrekker) hoe hij mensen bevoordeelde, die iets van hem wisten. In de mails die we ontvangen wordt nog steeds geheimzinnig gedaan over deze mensen die een goede baan aan Gijsen te danken hadden. Eén persoon springt natuurlijk in het oog en dat is Haffmans, rond wie grote vraagtekens werden gezet rond zijn benoeming in Gulpen 1984, daar hij de HTP niet eens had afgemaakt. Gijsen wist van Haffmans dat hij veel bi-seksuele contacten had al tijdens de opleiding HTP (en ik als singer-songwriter vaak optrad). Haffmans wist dat Gijsen de HTP zou sluiten (hij zat er immers zelf), de seksfeesten die uit de hand liepen; Schafraad weet van Leonardus, Servatius, Monulphus zo laat hij via zijn rechterhand dhr. Appels aan ons weten. Alphons telde broeders en sprak over Monulphus (Bulletje) ‘wat die nog allemaal méér deed’? Van Desaive weet het OM, Deetman weet niets van Desaive (daar kan overigens Deetman niks aan doen) waarom melden zich meer mensen bij politie over Desaive, en niet bij Deetman?  (MCU artikel uit 16 Mei 2014 en we zoeken nog meldingen betreffende de Saive want er zijn veel meer volgens OM)!

OM zwijgt

3 gedachten over “Gijsen, Haffmans, de Saive en….”

 1. Bericht Roermond dichtbij, zoeken op: Gijsen.
  Kusters had overigens aan bisschop Frans Wiertz gevraagd de kerkelijke onderscheidingen die Gijsen werden uitgereikt, terug te geven. ,,Van hem heb ik taal noch teken op die vraag gekregen”, zegt Kusters tegen Dichtbij.

  Om die reden heeft Kusters Wiertz vandaag nogmaals aan zijn mijter getrokken. In een mail aan het bisdom schrijft Kusters:

  ,,Weet U, verzoening is zooo mooi: om te preken, te verhalen,te spreken. Vooral gezalfd in de “men” vorm, niet de “ik “ vorm. Daarmee kun je duizenden boeken vullen. Ik ben een voorstander van daden. Schoon (kerkelijk midden) schip maken, alle ratten van boord.”

  En dus vat Kusters samen: ,,Neem de onderscheidingen van Gijsen terug. Want het kan toch niet zo zijn, dat een rkk bisschop- kinderverkrachter, zijn misdaden verbronst ziet in medailles.”

  Kusters verzucht afsluitend: ,,Wat zijn kerkwoorden wanneer kerkdaden verstillen.”

Reacties zijn gesloten.