Meer klachten geweld RKK

Bleijerheide 22 aug licht boven het avondlandnon kinderenHet aantal klachten over lichamelijk en geestelijk geweld tegen vrouwen in de katholieke kerk is flink toegenomen.

Sinds het tweede onderzoeksrapport van de commissie Deetman is sprake van tientallen klachten. Volgens het meldpunt is de nieuwe klachtenregen te verklaren door de recente publicatie over misbruik van en geweld tegen meisjes binnen katholieke instellingen.

Tweederde van de nieuwe meldingen is gedaan door vrouwen. Het is volgens de klachtencommissie ‘uiterst onzeker’ of alle klachten voor het einde van 2013 zijn afgehandeld.

(reactie MCU) Het was in ieder geval zeker dat de kerk niet van plan was nog méér ellende over zich heen te krijgen; vanaf het begin werd duidelijk dat de klachten over geweld in het algemeen, niet alleen geweld tegen vrouwen maar geweld tegen jongens, niet onderzocht zou worden. Hier heeft juist Mea Culpa altijd voor gestreden. Andere slachtoffergroepen hebben dit laten liggen, en nog steeds wordt er onderscheid gemaakt tussen geweld mannen en vrouwen?? Let wel…beide waren kinderen. Geweld, seksueel, fysiek dan wel psychisch tegen een herkenbare, identificeerbare groep, is een misdaad tegen de menselijkheid op de schaal zoals het wereldwijd is gebeurt in internaten en pastorale relaties.

(foto rechts de ranke kerktoren van internaat Bleijerheide)

Volgende artikel Henri Haenen ©Roermond dichtbij

Zie: http://www.dichtbij.nl/roermond/regio/artikel/2778454/steeds-meer-klachten-over-geweld-door-katholieke-geestelijken.aspx

ROERMOND – Het onderzoek van de commissie-Deetman naar misbruik in de katholieke kerk heeft gezorgd voor een stroom nieuwe meldingen over lichamelijk en geestelijk geweld. Dat zegt het Meldpunt Seksueel Misbruik RKK vrijdag. Vóór de publicatie van het rapport werd daar bijna alleen maar seksueel misbruik gemeld. 

In februari en maart kwamen ’tientallen’ nieuwe meldingen binnen, waarvan 40 procent betrekking heeft op lichamelijk en/of geestelijk geweld. Een derde kwam van mannen en twee derde van vrouwen. Een woordvoerder van het meldpunt: ,,Klachten over seksueel misbruik komen al jaren bij ons binnen, maar door de commissie-Deetman is er ineens ook aandacht voor lichamelijk en geestelijk geweld.”

Mea Culpa
Met name de Limburgse organisatie Mea Culpa van misbruikslachtoffers heeft steeds weer gehamerd op de noodzaak om ook te kijken naar geweld door geestelijken en priesters. Tot nog toe had ,Deetman’ daarvoor geen belangstelling. Op die manier komt de kerk er goed mee weg, liet Mea Culpa boegbeeld Bert Smeets bij herhaling weten. Blijkbaar kan het geweld echter niet langer meer met de mantel der kerkelijke liefde bedekt worden.
 Geweld 
Het meldpunt heeft sinds haar oprichting in 2010 bijna 2700 misbruikmeldingen ontvangen, waarvan verreweg de meeste met seksualiteit te maken hadden. In 2,9 procent van de gevallen betreft het geestelijke mishandeling en 4,9 procent gaat om lichamelijk geweld. ,,Het hangt natuurlijk vaak met elkaar samen: bij seksueel misbruik kan ook lichamelijk geweld in het spel zijn. Wij wisten dat wel, maar ons meldpunt was er niet voor.”
Kamer
De media-aandacht en de ophef in de Tweede Kamer hebben dat veranderd, stelt de zegsman. ,,De Kamer vroeg zich na het tweede rapport, dat over seksueel misbruik en geweld tegen meisjes, af: hoe zit het met andere geweldsslachtoffers?” Slachtoffers van lichamelijk en geestelijk geweld kunnen nu wel bij het meldpunt terecht. ,,Al moet er nog wel een regeling komen voor de vervolgstappen en compensatie. Dat is ook aan de bisdommen. We hopen daar binnen een maand meer duidelijkheid over te hebben.”
Opstelten 
Het meldpunt pleit voor nader onderzoek naar lichamelijk en geestelijk misbruik in de kerk. ,,Met een duidelijke definitie kunnen we zaken beter beoordelen. Want wat is nou precies lichamelijk geweld? Meer dan een corrigerende tik, maar wat dan?” Tweede Kamerleden hebben minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) daar ook om gevraagd, aldus de woordvoerder. ,,Maar toen reageerde hij heel omfloerst: ‘dat moeten we nog maar eens zien’.”onderzoeker-of-detective-_49d3454e9cc9e-p
.
(reactie MCU) DE poging om een definitie te vinden voor geweld is mosterd na de maaltijd. Onderzoek, registreer het eerst en dan kom je met een conclusie en analyseert dan de aard en mate van geweld. Opstelten moet in deze eens stevig gecorrigeerd worden want alles mag onderzocht worden behalve de RKK.

2 gedachten over “Meer klachten geweld RKK”

  1. Na het ondergane excessieve geweld met veelal fysieke gevolgen stonden velen voor de keus; óf maar alle pijn verbijten en niets laten merken, hoe erg ook, óf naar ziekenbroeder Bulletje. De “witte jassen” fobie is tot op heden gebleven…

    1. Ja, Bulletje hij verdient een standbeeld tenminste als iedereen zich meldt, ik bedoel dan IEDEREEN, de honderden jongens die hij betast heeft op het arme broeder franciscanen internaat te Bleijerheide, dan kunnen we de grootste groep vormen in het misbruik schandaal ooit, wereldwijd. Kom op, mannen meldt u zich aan bij Mea Culpa!!!!

Reacties zijn gesloten.