Misdaden tegen de menselijkheid op internaten

Canada, Inuit, First Nation kinderen, we schreven er al over in 2011 en 2013, honderden  inheemse kinderen verdwenen in een massagraf, hoe kon God deze misdaad tegen de menselijkheid door zijn ‘eigen’ mensen worden geïnitieerd. Wereldwijd zijn kinderen vermoord, verkracht, psychisch verminkt door het RKK instituut, ik kan het niet anders verwoorden dat hier iets fundamenteels fout zit in ons DNA, onze cultuur en besef van recht en rechtvaardigheid.

Nu blijkt dat 215 vermiste kinderen uit inheemse families te Canada in een massagraf zijn aangetroffen. Anoniem begraven op een onherkenbare plek, nabij een oude school in de stad Kamloops. Met behulp van radartechniek kon het graf worden opgespoord.

De vondst leidt tot geschokte reacties, maar is geen verrassing voor Jeanette den Toonder van het Centrum voor Canadese Studies van de Rijksuniversiteit Groningen. Bij de zogeheten residential schools, waar de oorspronkelijke bevolking decennialang werd “opgevoed” tot westerse modelburgers, was het de praktijk om overleden kinderen in anonieme massagraven te laten verdwijnen.

Die kostscholen, waar inheemse kinderen verplicht naartoe werden gebracht, vloeien voort uit de Indian Act uit 1867. Het doel van die wet was om de oorspronkelijke bevolking te assimileren met de witte, uit Europa afkomstige meerderheid. “De wilden moesten worden geciviliseerd, was de gedachte.”

Gisteren nog naar de ‘witte mannen’ show van Theo Maassen gekeken hoewel bij dit misdrijf ook nonnenvrouwen zijn betrokken en veel witte homoseksuele priester mannen, ga je hier toch weer twijfelen ondanks Theo’s positieve bijdrage aan onze wereld door de witte man. Uiteraard wil niemand meer de witte man superieur op een schild hijsen want hij / zij hoort daar niet. Misschien is het de mens, ondanks zijn schepping van de Mona Lisa, behept met twee tegengestelde kanten een donkere en veel lichtere (witte) variant. Mocht de wetenschap DNA: Erfelijkheid en alle kopieerfoutjes eruit kunnen halen en mocht het ooit zover komen dat we onze eigen huiskleur zouden kunnen kiezen (???) heel verre toekomstmuziek dan…

Wat kiest u?

 

 

 

 

 

 

Ondervoeding, mishandeling en infectieziekten waren schering en inslag op de speciale scholen, vertelt Den Toonder. Het sterftecijfer was daardoor hoog: op sommige scholen overleed tot 60 procent van de kinderen. De sterfgevallen werden vaak slecht of niet gedocumenteerd, waarna de lichamen anoniem werden begraven.

“De ouders werden daar niet van op de hoogte gebracht. Zij hadden sowieso weinig contact met hun kinderen, want dat zou een slechte invloed op hen hebben.” Daardoor wisten de ouders vaak niet waar hun kinderen gebleven waren. In Kamloops zullen families nu pas achter hun overlijden komen.

PS. Mijn moeder verklaarde jaren later ‘als ik het geweten had’….(variatie op ‘wir haben es nicht gewusst…Pilatus)

amen!