Niet Deetman moet verhoord worden maar de RKK

‘Rechter moet ex-broeder internaat horen’

ANP/Redactie − 06/11/11, 16:51
© ANP. Vorig jaar liep stichting Mea Culpa United in het Limburgse Bleijerheide een protestmars tegen doofpotaffaires in de rooms-katholieke kerk, met links initiatiefnemer en oprichter Bert Smeets. De stichting zet zich in voor slachtoffers van seksueel misbruik binnen de kerk.

Oud-leerling Bert Smeets van voormalig katholiek jongensinternaat Bleijerheide in Kerkrade heeft de rechtbank in Maastricht gevraagd om een voorlopig getuigenverhoor tegen een voormalig broeder van het internaat. Dat maakte Smeets zondag vandaag bekend. Volgens hem heeft de broeder hem als kind stelselmatig en excessief mishandeld.

Het verhoor moet uiteindelijk leiden tot een civiele procedure tegen de broeders van Bleijerheide die zich schuldig zouden hebben gemaakt aan geweld en misbruik.

Smeets kwam in 1961 als 10-jarige naar het internaat en zat daar tot 1964. Hij wil via het verhoor ook aan de weet komen wie hem als kind onder verdoving seksueel heeft misbruikt. En verder moet het verhoor duidelijk maken tot welke congregatie de broeders van Bleijerheide behoren. Volgens Smeets weigert een congregatie die daarvoor in aanmerking zou komen uitsluitsel te geven, om op die manier schadeclaims te voorkomen.