Nu pas!

Katholieke geestelijken worden verplicht om gevallen van seksueel misbruik te melden aan de Rooms-Katholieke Kerk, zodra zij ervan op de hoogte zijn, schrijft paus Franciscus donderdag in een brief. Vanaf 1 juni is de maatregel van kracht als een nieuwe kerkwet.

Zodra zij op de hoogte zijn maar dan kun je altijd weer zeggen ‘wir haben es nicht gewusst’. Lijkt op verbetering in het canonieke ‘strafrecht’ maar is oude wijn in nieuwe zakken want het addertje is natuurlijk ‘aan de katholieke kerk’, waarmee je natuurlijk alles weer kan doofpotten en binnenskamers kunt houden. Verandert dit iets aan de situatie? Nee, want je pakt niemand aan als dit eerst via de canonieke jongens moet gaan. Dus geen omwegen, afleiding, interne informatie verzameling maar het strafrecht volgens de maatstaven van de Nederlandse wet toepassen (overigens zijn die altijd mild geweest tegenover de onthoudingsrituelen van de kerk) blijven priesters zo de dans ontspringen en onaantastbaar.

Simonis zou pleiten voor trouwen van priesters? Mooi, gaat dit dan ook op voor de hele grote meerderheid van homoseksuele priester mannen in de kerk?

Nou, dat gaat zeker weer 100 jaar duren….and time goes by drink nog maar een wijntje