Ontkiemingen in het avondland

Terwijl de AEX op en neer stuitert als de klokkenluider van de Notre Dame is er crises van London tot Manchester en gaat er zoiets als ‘the all-England game’ football niet door. Dan is het pas echt crises en wij willen meteen het probleem bij de horens vatten waar de rellen vandaan komen, hoe en wat, en met enkele rappe uitspraken: ‘waar zijn de vaders van deze kids, ze missen autoriteit, en natuurlijk het niet kennen van normen en waarden. Ik wil eerst zeggen dat ik het geweldadige gedrag, de vernielingen zeer afkeur, de rellen komen echter niet uit de lucht vallen. De vraag is dat haat die een steeds sterkere onderstroom vormt in onze maatschappij, slecht wordt onderkend door het isolement waarin wij mensen houden. Tussen the Haves and the Have Nots, de global economic machine die medogenloos doordraait, de AEX stuiterbal in de handen van de rijken; de leegte is voor de suburbs en de prijzen zijn te winnen in de zomerparadijzen van de hoge en middenklasse (die werken). No job, no boss is het credo van de streetkids, al generaties!

Er is een steeds groter isolement voor steeds meer mensen ontstaan, de internet lost-highway, de ontkerkelijking, nieuwe gemeenschappen in de voorsteden en wie wil erover weten tot je er zelf in verstrikt raakt; isolement geeft de psychische ontzielde situatie aan die in deze maatschappij al meerdere generaties in haar grip heeft. Bijvoorbeeld, de kerk is een typisch instituut dat zichzelf ontzield heeft door het misbruik daar zij iedereen excommuniceert die niet haar lijn volgt. Misbruikt daarmee haar macht al eeuwen en de liefde waar ergens in de bijbel over gerept wordt, betreft alleen de eigen kudde.

Macht moet gecontroleerd worden, zegt bisschop Gerard de Korte. De rooms-katholieke kerk verspreidt een christelijk humanisme dat staat voor menselijke waardigheid, solidariteit en geweldloosheid. En daarbij, zegt hij, moet de kerk het laten. “We hopen mensen zo te inspireren, maar kunnen niet garanderen dat de achterban er geen extreme standpunten op na houdt. Gelovigen worden ook beïnvloed door andere, minder heldere bronnen.” (citaat uit Trouw)

Maar wie controleert die macht bij de kerk? Niemand komt de heilige poort van het Vaticaan binnen mits je er niet een kusje op de hand van Benedictus komt drukken. Ze hanteren een eigen wetgeving, wie controleert het biecht-informatie-loket van God?

Geweldloosheid daar moet de Korte zijn kop over houden want ik heb drie jaar op een internaat gezeten en geweldloosheid stond niet op het programma, geen enkele dag. Verknipte haat van broeders / paters die kinderen ver van huis en haard, moesten ondergaan. Ijdel gezwets van de Korte met wie ik ooit gesproken heb na de bisschoppen conferentie van het lekkend dak. Is dat de heldere bron, noemt u al die onthullingen een lekkend dak? Alleen de eigen kerk repareren en de solidariteit? Ik voel, en velen met mij, voelen het niet meer. Wie repareert de pijn, de schade, de afgronden van levens waar kinderen / mensen misbruikt zijn? Had toen concreet uw katholiek honing mondje opengedaan over de duistere kant van de kerk. De mishandelden, misbruikten, de geisoleerden..mogen die ‘extreem’ standpunten innemen. Nou christelijk humanisme aan mijn hoela de Korte, onze standpunten zijn wijd en zijd verkondigd in de media, in de twee zwartboeken, en lees dit blog eens, wordt wakker! De kerk met haar misdadig misbruik, de politiek die geen verantwoordelijkheid draagt omdat ze bang zijn stemmen te verliezen, macht en invloed. Rutte die 50 miljard wegliegt; Simonis die van niks heeft geweten. Sluit jullie ogen het broeit al langer onder al die huiden die miskend zijn en geisoleerd hun pijn hebben moeten verwerken. De haat is voelbaar, de achterstand, de low-class die blijft steken in haar eigen stigma en machteloosheid. No job, no boss en als je dan de hele dag thuis als een zombie je sociale isolement moet vieren, trek dan even een flatscreen vanachter het winkelraam nu het kan. De straat was al van de kids, maar nu laten ze het blijken, op een zeer onsympathieke, soms gruwelijke wijze. Maar is de verontwaardiging ook zo groot bij Paul Smits, directeur van het Maastad ziekenhuis die nu opstapt. Na de uitbraak van de Klebsiellabacterie in het ziekenhuis lag de functie van Smits onder vuur. De bacterie dook in oktober vorig jaar voor het eerst op, maar eind mei dit jaar erkende Smits pas dat er een probleem was. Vorige maand bood hij nog wel openlijk zijn excuus aan, maar dat bleek nu te laat. Sinds oktober zijn 27 mensen die besmet waren met de bacterie overleden. Smits heeft bij zijn vertrek recht op een, zoals bij afsluiten van zijn contract afgesproken, basisjaarsalaris van bijna 236.000 euro.

Nog een grotere flatscreen voor dhr Smits, een thuisbioscoop? Bij thuiszorginstelling Meander kreeg de grote baas afgelopen jaar 196.000 euro, bij Mondriaan verdiende bestuurder zelfs 223.000 euro. De Dow Jones is anders dan mr. en mrs Jones uit Croyden of Tottingham zij zullen niet zo snel ruiten inslaan maar bij hun staat de thermometer al jaren op de laagste stand…. ‘You don’t have to look at wallstreet to see what’s happening in mainstreet’ (is een weggedrukt zinnetje in lied, Heartbreaker, van de Bedroom Monkees)

Je kunt nog zoveel normen en waarden toepassen als je mensen negeert, isoleert krijg je mot. De geestelijke autoriteit heeft zich achter haar kloostermuren terug getrokken en wacht af tot de laatse schadeclaims zijn uitgekeerd aan de slachtoffers maar hun hart heeft niet gesproken, noch hun stem zal enige invloed op de jeugd kunnen uitoefenen. ‘Wankers’ zeggen de kids tegen vage, wazige figuren als priesters waarvan je niets te weten komt, behalve dan, zoals wij wanneer de lichten uitgaan en ze aan je bedje komen zitten. Christelijk humanisme moet je voelen.

 

Een toeristische kerk om nog wat inkomsten te genereren.