Open brief

street maastricht
straatje in Maastricht

OPEN BRIEF

De naam van deze aangeklaagde broeder wordt voluit geschreven. Dit omdat hij zelf altijd heeft aangegeven dat hij niet Jan S. maar Jan Schafraad wil worden genoemd

Er zijn twee nieuwe klachten gemeld betreffende seksueel misbruik tegen deze pastoor bij het Meldpunt seksueel misbruik RKK. Om die reden heeft een van de eerdere klagers wiens klacht tegen deze pastoor destijds ongegrond is verklaard een verzoek om herziening ingediend.

De status quo van deze hernieuwde zaak tegen pastoor Schafraad bengelt ergens tussen hemel en aarde en loopt al vanaf eind januari 2015. Het gaat nu de kant uit van een doelbewuste poging om te traineren. De twee nieuwe klachten over seksueel misbruik en enkele geweldsdelicten onderzoekt het Meldpunt. Onder aanvoering van Schafraads advocaat Van Oosten wordt het Meldpunt bestookt met sentimentele en onjuiste informatie  om te proberen de procedure in deze zaak te vertragen. De reden? Pastoor Schafraad gaat volgende maand met pensioen en het feest rond zijn afscheid mag niet verstoord worden. Zeker niet door ondergetekende, die volgens Van Oosten, een hetze voert tegen deze pastoor.

Wat mij betreft is deze status quo humbug wanneer Schafraad niet kan beamen dat ik altijd correct op zoek naar de waarheid ben geweest. De belofte van Schafraad om op te staan tegen kindermisbruik, ten tijde van mijn documentaire ‘Tussen Kathmandu en Bleijerheide’, was dan ook een loze belofte. Menig maal heb ik hem bezocht, hij is niet een keer bij mij langs geweest terwijl we toch in hetzelfde stadje wonen. Maastricht.

Uiteraard mag meneer pastoor zich verdedigen maar dan heeft hij nu wel een erg bedenkelijke kaart getrokken. Hij voert broeder Solanus op als dader. Die heeft het volgens pastoor Schafraad gedaan! Er wordt omzichtig beweerd dat hij de bewuste piano broeder zou zijn geweest. Bij navraag blijkt nergens een broeder Solanus voor te komen. Zijn naam staat onder een foto maar of dat ook daadwerkelijk broeder Solanus is = de vraag. De personeelskaart van deze broeder Solanus kan helderheid verschaffen doch die is nog steeds niet boven water. Ze hebben het druk met zoeken bij de congregatie in Düsseldorf dan wel bij St Agatha te Cuijk (opslag gedeelte archief Bleijerheide). Er zouden dus drie piano broeders op Bleijerheide actief zijn geweest. Want Lambertus Freitag, was dan de derde piano broeder. In ieder geval kan een leugentje van Van Oosten worden rechtgezet want hij beweerde dat Schafraad, broeder Eymard, pas in 1964 piano les gaf. De waarheid is dat ik al in 1961 graag piano wilde spelen echter mijn mama kon het niet betalen, en broeder Eymard was de dienstdoende piano broeder waar ik mij destijds bij moest melden voor pianoles. Ik hoorde hem dagelijks spelen als we strak, gedisciplineerd uit school kwamen, romantische klanken verwelkomden ons.

1962_06_24_Naamfeest_Broeder_Overste_5.sized
broeder Eymard 1962

Wie kan ons uit de brand helpen? Broeder Alphons te Gemmenich die openheid van zaken gaf in de krant de Limburger in 2010. Zo niet Schafraad want die kon zich niets herinneren en herkende zich niet in de verhalen over Bleijerheide die ik hem persoonlijk in 2005 vertelde: ‘heb ik nooit van gehoord’, loog meneer pastoor! Schafraad was geschokt, verbaasd. Ook in de uitzending van Rondom 10 NCRV wist hij van niets, beweerde zelfs dat hij niemand meer kon vragen daar alle broeders overleden waren terwijl Alphons en Valentinus nog leefden. In het interview in de Limburger repte hij plotseling over seksepietje (pater Landric) en Bulletje waar je je broek bij moest laten zakken. Hilariteit alom. Bulletje heeft inmiddels vele gegrond verklaringen aan zijn eigen broek dus dat alleen Alphons hier vanaf geweten zou hebben, heeft Schafraad zelf, uitspraak in de Limburger, ontkracht en = ongeloofwaardig.

Vanwaar deze open brief?

We willen niet na het defungeren van pastoor Schafraad opgezadeld worden met het smaad en laster geschreeuw van advocaat Van Oosten. Al jaren dreigt hij hiermee maar er is blijkbaar nog nooit een geschikt moment gekomen om dit om te zetten in een rechtszaak. Laf? Zeker, want de uitlatingen van Van Oosten over ondergetekende zijn evenzeer laster, en dat beperkt zich niet alleen tot mij…wij voeren een ‘hetze’ maar het feit blijft dat er een procedure is gekomen (Deetman, Bandell, Lindenbergh) noem de grondleggers er maar van op, en die procedure zijn wij ingegaan…oprecht en met schaamte maar niet met schuld…mea culpa!

Het is woord is nu aan de voortvarendheid van het Meldpunt, bisdom Roermond / Haarlem / Amsterdam / dhr. W. Deetman+ dhr. B Kreemers / St. Agatha / dhr Stevens / Bestuur/Voorzitter van het Meldpunt, Bestuur Koepelkerk en de vaste commissie Veiligheid & Justitie.