Twee maten in het Vaticaan, geen twee geliefden

VATICAN-POPE-EUCHARIST-EPIPHANYHet Vaticaan en paus Franciscus volgen het dossier ‘homopriesters’ helemaal anders op dan het dossier ‘pedopriesters’.

De Poolse homopriester – de Vaticaanse theoloog Krysztof Charamsa – wordt meteen gesanctioneerd, ook al begaat de man geen misdrijf en gaat het niet om strafbare feiten.

Wat de opvolging van het dossier ‘pedopriesters’ betreft heeft paus Franciscus zgn. een rechtbank opgericht om bisschoppen te berechten die in het verleden niet hebben opgetreden tegen priesters die kinderen seksueel misbruikten.

Maar in de praktijk is van die rechtbank nog niets terecht gekomen. De paus heeft enkel een commissie benoemd… maar er is nog steeds geen reglement. Laat staan, een rechtbank. Integendeel, bisschoppen die seksueel misbruik toedekten worden uitgenodigd op de Synode voor het Gezin. Er is dus helemaal nog niets gebeurd in zake de berechting van deze bisschoppen. Slachtoffers kunnen klachten van oudsher enkel naar de plaatselijke nuntius sturen. Telkens zonder opvolging trouwens.

Dat paus Franciscus ondertussen voor bisschoppen als kardinaal Danneels de paarse loper uitrolt om deel te nemen aan Synode voor het Gezin in Rome en dat kardinaal Danneels daar op ingaat, laat duidelijk zien dat zowel de paus als het college van bisschoppen geen rekening houdt met de gevoeligheden van slachtoffers van seksueel misbruik in de katholieke kerk wereldwijd.

Uitgerekend aanwezig zijn op een Synode voor het Gezin, als er meer dan voldoende aanwijzingen zijn dat kardinaal Danneels recent helemaal geen gewetenproblemen had om seksueel misbruik, o. a. dat van een collega bisschop, in de doofpot te stoppen, maakt duidelijk dat Rome homoseksuele priesters straft en bisschoppen die pedofiele priesters ongemoeid laten, tolereert. Twee maten? Geen twee geliefden.

Rik Devillé, priester, Werkgroep Mensenrechten in de Kerk

Jan Van Eycken, Brussel, priester van Aartsbisdom Mechelen-Brussel

Stephan Houtman, De Panne, priester van het bisdom Brugge

Mark Cornelis, Leuven, priester van het Aartsbisdom Mechelen-Brussel

MCU Maastricht-Rhenen-Broek