Polanski

Een rechter in Los Angeles heeft het verzoek van Roman Polanski om een uitspraak te doen over zijn veertig jaar oude verkrachtingszaak afgewezen.

De filmregisseur had gevraagd of de rechter zijn celstraf wilde vaststellen, voordat hij terugkeert naar de Verenigde Staten.

De LA Times schrijft maandag (plaatselijke tijd) dat de rechtbank een schriftelijke verklaring heeft afgegeven waarin staat dat Polanski’s “moties en bijbehorende verzoeken zijn afgewezen”. De rechter zegde wel toe zich volgende maand te buigen over een aparte aanvraag van de filmmaker om een getuigenis van de originele aanklager in de zaak openbaar te maken.

Uit dat document moet volgens Polanski duidelijk worden dat hij in 1977 een deal sloot, die daarna op de tocht kwam te staan.

Verkrachting

De inmiddels 83-jarige Polanski werd veertig jaar geleden beschuldigd van het drogeren en verkrachten van een 13-jarig meisje. In het akkoord dat hij tekende, kwamen vijf zwaardere aanklachten te vervallen en bekende hij alleen ‘onwettige seksuele relaties’ gehad te hebben. Polanski zat 42 dagen ter evaluatie in de gevangenis, maar vluchtte daarna het land uit omdat hij vreesde dat de rechter de eerder gemaakte deal van tafel zou vegen.

Advocaten van de regisseur vroegen de rechter in Los Angeles eerder deze maand een einde te maken aan de zaak, omdat Polanski langer achter tralies heeft gezeten dan in 1977 was afgesproken. Zij verzochten de rechter dat vast te leggen om voor Polanski de weg vrij te maken naar de VS af te reizen.

De filmmaker zou volgens zijn advocaat na veertig jaar naar het land willen komen om het graf te bezoeken van zijn vrouw Sharon Tate. Zij werd in 1969 omgebracht door leden van de Charles Manson-sekte. Ze was op dat moment ruim acht maanden zwanger van een zoon met Polanski