Skip to main content

Polen is aan de beurt (als laatste)

Wojciech Polak, de belangrijkste aartsbisschop van Polen, heeft het Vaticaan zaterdag gewezen op een kindermisbruikzaak binnen de Rooms-Katholieke Kerk in het land. Door een vorig jaar geïntroduceerde kerkwet gaat het Vaticaan nu waarschijnlijk onderzoek doen naar de zaak.

Polak heeft het Vaticaan betrokken bij een kindermisbruikzaak rondom een Poolse bisschop die op de hoogte zou zijn geweest van seksueel misbruik door priesters, maar hiertegen geen actie heeft ondernomen.

“Ik vraag priesters, nonnen, ouders en opvoeders om zich niet te laten leiden door de drogreden om de kerk te beschermen door seksueel misbruikers te verzwijgen“, aldus de aartsbisschop in een verklaring. “Er is geen plek binnen de geestelijkheid om minderjarigen te misbruiken. We staan het verhullen van deze misdrijven niet toe.”

(MCU Bert Smeets) Dat is heldere taal, dat wilden wij pastoor Schafraad ook meegeven in zijn kansel beschouwingen toen ik bij KRO-NCRV ‘Rondom 10, te gast waren met Schafraad. Ik vertelde hem in Amsterdam meteen bij binnenkomst dat wij een serieuze melding over hem hadden binnen gekregen bij onze stichting MEA CULPA UNITED (MCU).

Schafraad nam dit als een waarschuwing, stond meteen op zijn achterste poten hoewel ik niet van plan was dit gelijk in een live uitzending naar voren te brengen omdat wij altijd ook de rechten en privacy van anderen respecteren.

Bij de broeders

Ik had niet in de gaten dat Schafraad zo lijp was om meteen naar de redactie te lopen en daar tekeer ging ‘omdat hij zich niet kon verdedigen’!!?? Nogmaals ik was geenszins van plan in dit stadium live op televisie te vertellen. De interviewster (Ghislaine Plag) vroeg toen hoe het met mijn hormonen gesteld was of de Rondom 10 uitzending opeens gewijd was aan mijn schommelende hormonen  huishouding. Ik moest dus niet aan het woord en vermeden worden een confrontatie tussen dader en vertegenwoordiger van slachtoffer-organisatie Mea Culpa. Aldus geschiedde en Schafraad nog loog over dat hij de broeders niet meer kon vragen (wat zij wisten??) omdat ze allemaal overleden waren. Nou onze mattende, gewelddadige grote kindervriend broeder Alfons leeft nog steeds. In België.

Schafraad heeft later enkele zaken toegegeven omdat de broeders Franciscanen hem ook hebben laten vallen. Maar alles binnen de canonieke sfeer van geloftes dus of in Polen, dat door en door katholiek is, de bezem erdoor gaat is de vraag met de nalatenschap van John-Paul 2, die alles van tafel veegde.

Het is een ongekende actie van Polak, schrijft Reuters. Het betrekken van het Vaticaan bij de zaak is een test voor de vorig jaar ingevoerde kerkwet.Met deze nieuwe wet werden katholieke geestelijken verplicht om misbruik te melden aan de Rooms-Katholieke kerk. De melding moet binnen een maand worden doorgestuurd naar het Vaticaan, waarna de kerk minstens drie maanden krijgt om het onderzoek te verrichten.

Misbruikzaak kwam aan het licht door film

De Poolse misbruikzaak kwam aan het licht door een zaterdag uitgebrachte film, gemaakt door de broers Tomasz en Marek Sekielski. In de film wordt duidelijk hoe de Poolse bisschop geen actie onderneemt tegen priesters van wie bekend is dat ze kinderen hebben misbruikt.

De desbetreffende bisschop heeft nog niet publiekelijk op de beschuldiging gereageerd. Het bisdom laat in een reactie weten dat de ouders van de slachtoffertjes niet de juiste procedure hebben gevolgd. “De film laat niet het gedeelte zien waarin we tegen de ouders zeggen dat ze hun zorgen direct kenbaar moeten maken bij de openbaar aanklager”, aldus het bisdom.