Pussy-Riot embargo

Nederland-Rusland jaar

Jekaterina Samoetsevitsj, een van de leden van de Russische punkband Pussy Riot, roept op tot een Nederlands embargo op Rusland.

Zowel als het gaat om culturele uitwisseling als om economische samenwerking zou Nederland de relaties moeten verbreken om aan president Vladimir Poetin duidelijk te maken dat het niet akkoord gaat met de manier waarop er wordt omgegaan met de vrijheid van meningsuiting in zijn land.

Terwijl 2013 juist het jaar is waarin wordt stil gestaan bij de eeuwenoude betrekkingen tussen Nederland en Rusland, zou een cultureel- en economisch embargo goed zijn, meent Samoetsevitsj. “Poetin zou daardoor voelen dat zijn repressie serieuze gevolgen heeft. Om op te komen voor de vrijheid van meningsuiting roep ik daarom persoonlijk op tot een embargo.

(reactie Bert Smeets): als documentaire maker en muzikant die al jaren met het Russisch Pskov ensemble, de groep Ey Uchnjem optreedt, ben ik geen voorstander van een boycot / embargo. Zelf heb ik met mijn documentaire ‘Fishing for Amber’ aan den lijve ondervonden hoe de politieke, maatschappelijke verhoudingen liggen maar wil de dialoog juist nu nastreven. Zij, de Russen, hebben sinds de val van de muur, het verdwijnen van het communisme eindelijk een weg ingeslagen van integratie en samenwerking. Mijn vrienden van Ey Uchnjem komen in alle vrijheid naar ons land, net zoals ik in alle vrijheid nu ruim een decennia naar en door Rusland reis. De Russische gastvrijheid, de Russische ziel zal het probleem van de vrije meningsuiting op haar manier, op den duur overwinnen. Isolatie is het verkeerde middel, als Poetin mij uitnodigt vertel ik hem hoe veel ik van zijn land hou, dat ik tegen de gevangenschap van de leden van Pussy riot ben, ik zal hem vertellen dat Rusland zijn weg moet gaan in het vinden van en het omgaan met minderheden, dat ieder mens recht heeft op vrijheid maar dat vrienden, vrienden zijn en blijven, en die laat je niet vallen.