Resevatio Mentalis

Paus emeritus Benedictus heeft toegegeven een onjuiste verklaring te hebben afgelegd in een onderzoek naar misbruik binnen de Duitse Rooms-Katholieke Kerk. Dat staat in een verklaring die is vrijgegeven via het nieuwsportaal van het Vaticaan.

En ze leerden ons….niet te liegen. De voormalige paus geeft het oude vertrouwde voorbeeld, je kunt ze niet geloven. Foutje? Dat geloof ik weer niet en dan dat gedraai van secretarissen, meelopers en andere gebedsprelaten waar de schaamte vanaf druipt en inmiddels heeft de kerk zijn handen schoongewassen met commissie als Deetman, en kardinaal Eijk bleek een grote fan van Simonis want ‘sie haben es nicht gewusst’. Dat geloofde zo wie zo niemand, zij zelf ook niet.

Ooit schreven wij over mental reservation ofwel reservatio mentalis dat is een manier om tegen God te zeggen, ik moet liegen anders breng ik uw koninkrijk in gevaar, bijvoorbeeld voor het gerecht! Stel de paus wordt veroordeeld voor alle ellende die de kerk veroorzaakt heeft en de reden dat zich nu schuilhouden omdat ze ’the show’ niet meer kunnen opvoeren. Ja, dan zou ik me ook diep schamen maar pijn….geloof zij Jezus….dat is de laatste uit de stal, die pijn heeft geleden.