RK vluchtelingen te Berlijn

Aan de vooravond van het bezoek van Paus Benedictus nr 16 aan zijn geboorteland Duitsland zal duidelijk worden hoe de verhoudingen liggen met de RK kerk en mensen uit alle lagen van de bevolking die deze kerkleider niet meer zien zitten. In het Duitse parlement zijn leden van de groenen, SPD, die linken op zijn zachts gezegd niet echt opgewonden over hun eigen ‘papst’. De volkse kreet ‘wir sind Papst’, heeft na de vele onthullingen van de Deutsche heimkinder duidelijk aan glans verloren.

Hamburg – Beim Deutschland-Besuch des Papstes besteht nach Ansicht des renommierten Schweizer Theologen Hans Küng, 83, “eine gewaltige Diskrepanz zwischen der Fassade, die aufgebaut wird, und der Realität” der Kirche. “Das kirchliche Leben” sei in vielen Ländern auf Gemeindeebene weithin zusammengebrochen, sagte Küng im Gespräch mit dem SPIEGEL.

Doch “die kirchliche Hierarchie hat bisher den Mut nicht aufgebracht, ehrlich und ungeschönt zuzugeben, wie die Lage wirklich ist”. Angesichts “der Vertuschung des kirchlichen Notstands” lautet Küngs Diagnose, “dass die Kirche krank ist am römischen System”. Die Bilder vom Papst-Event würden eine mächtige Kirche vorgaukeln.

De kerk heeft haar geloofwaardigheid verloren, ook al probeert ze met veel pracht en praal en heiligheid de wereld om hun heen te verdoezelen, een eerlijke kijk op hun zelf, is een eerste vereiste. Ondanks hun eigen geloofsmotto: ‘wie zonder zonder is’ mag het zeggen, zal der papst excuses aanbieden tijdens een mis, bidden, zijn Duitse roots benadrukken en zo proberen de kou uit de lucht te halen. Maar in Duitsland heeft men het zelfde probleem als in Belgie en Nederland, de kerk wilt schadeclaims betalen maar alleen op hun voorwaarde. In Aken werd een slachtoffer van seksueel misbruik van de congregatie waartoe het Franciscanen internaat behoorde dat ook in Bleijeheide zetelde, 1000 euro aangeboden vorig jaar kerst. Eine frohes weihnachtsfest.

Doch er gaan geruchten dat Ratzinger de kerst niet haalt. Hij wordt immers direct beschuldigd door mijn vriend Wilfried, en hij heeft een ijzersterke zaak. Nee, er is geen redden meer aan. De broeders en zusters zijn zoveel mogelijk geld aan het opmaken aan eigen gerief, Dutroux vrouwen onderdak te bieden, of betegelen begraafplaats St Joep in Koningslust, storten geld bij andere congregaties die vooralsnog geen misbruikprobleem kennen, en reizen veel.

U voelt de herfst wind al, uw keel voelt schraal, huid als een gespannen doek op uw lijf drukken, mooi priesters mogen dit niet voelen, een hemelse organisatie als de kerk heeft zich seksueel in obsessies gedrenkt, in een geestelijke beerput ondergedompeld, dus het wordt spannend in Duitsland om te zien of ze zich eruit modderen.

De kerk speelt hoog spel en hoopt dat alle verzet vanzelf doodbloed door er zo weinig mogelijk aandacht aan te besteden of door alle processen zo lang mogelijk uit te stellen…deze keer is de grootste vijand van de kerk, de kerk zelf…de Berlijnse muur viel, en nu krijgt de RK vluchteling de muur om haarzelf, niet afgebroken.