Rode leger

red-armyHet is een schande dat de Russen niet deelnamen aan de herdenking in Auschwitz. Zij hebben meer dan twintig miljoen soldaten verloren in de strijd tegen het fascisme. De arrogantie en koud bloedige ego-rol van het westen slaat diepe wonden in de veteranen die nog leven. Hun laatste beetje geloof in erkenning, deelname aan de bevrijding is hiermee vervlogen. In heb zelf persoonlijk met oorlogsveteranen gesproken in Rusland en de laatste keer dat ik in Rusland was voor mijn documentaire Olga’s Chapel hebben we nog opgetreden voor een herdenking Tweede wereldoorlog. Ook toen vond ik het pijnlijk om te voelen hoe wij, het westen het laten afweten; kortom geen solidariteit-connectie met Rusland, het lijkt wel verboden.
Tientallen staatshoofden en regeringsleiders waren aanwezig. Namens Nederland woonden koning Willem-Alexander, koningin Máxima en premier Mark Rutte  de herdenking in Polen bij.

Op 27 januari 1945 bevrijdden soldaten van het Rode Leger het kamp. Zij troffen er ongeveer zesduizend overlevenden aan.

Rode Leger

Dit jaar waren er geen veteranen van het Rode Leger bij de herdenking. Tien jaar geleden waren ze nog eregast. ”Helaas is het dit keer allemaal anders. Het aandenken van het Rode Leger wordt op deze manier besmeurd”, aldus bevrijder Ivan Martinoesjkin, die nu dik in de negentig is.

mijn vrienden van het Pskov ensemble
mijn vrienden van het Pskov ensemble