Scherpe regels door Vaticaan

Vaticaan scherpt regels tegen seksueel misbruik binnen de kerk aan
Paus Franciscus heeft de regels aangescherpt die seksueel misbruik binnen de Rooms-Katholieke Kerk moeten voorkomen.
De in 2019 ingevoerde regelgeving verplichtte bisschoppen en hoofden van religieuze orden om verdenkingen van misbruik bij de kerkelijke autoriteiten te melden. Vanaf 30 april geldt die verplichting ook voor niet-geestelijken die leiding geven aan door het Vaticaan erkende internationale katholieke organisaties.
De regels die in 2019 werden ingevoerd waren tijdelijk, maar vanaf 30 april maken ze permanent onderdeel uit van de kerkelijke wetgeving.
Definitie slachtoffer
Ook is de definitie van ‘misbruikslachtoffer’ uitgebreid. De meldplicht geldt voortaan niet alleen bij een verdenking van misbruik van minderjarigen of volwassenen met een beperkt geestelijk vermogen, maar ook als nonnen, priesters en kloosterlingen in opleiding door geestelijken zouden zijn misbruikt.
In elk bisdom komt een bureau dat meldingen in behandeling neemt. Ook wordt de regeling die klokkenluiders moet beschermen, uitgebreid.
Vaticaancorrespondent Andrea Vreede:
“Met deze definitieve wet lijkt paus Franciscus een antwoord te willen geven op de kritiek dat zijn maatregelen tegen seksueel misbruik niet ver genoeg gaan. Hij scherpt een aantal zaken aan, maar probleem blijft dat er te weinig transparantie is over hoe klachten worden afgehandeld nadat ze zijn ingediend. En bisschoppen worden in landen waar de rechtspraak eerlijk is nog altijd niet verplicht om bij aanklachten van seksueel misbruik aangifte te doen bij de politie.”