Doe goed en zie niet (d)om

heiligd foto moorsmagazine.comDoe goed en zie niet om. Dat is het thema van de Heiligdomsvaart 2018. We moeten dus nog een paar jaar wachten, maar kunnen wel alvast de data in de agenda zetten.

De Heiligdomsvaart in 2018 zal plaatsvinden van donderdag 24 mei tot en met zondag 3 juni. Dat maakte de organiserende Vereniging van het Graf van Sint Servaas bekend. 

Als thema is gekozen voor ‘Doe goed en zie niet om’, een tekst die op een kruis langs de weg in Cadier en Keer is te vinden. “De spreuk is zeer aansprekend voor de huidige tijd”, laat de organisatie weten. Het thema is bedacht door de Maastrichtse pastoor-deken Mathieu Hanneman.

De Heiligdomsvaart vindt sinds de Middeleeuwen iedere zeven jaar

foto Willem Bosch
foto Willem Bosch

plaats in Maastricht. Elke editie komen duizenden pelgrims van over heel de wereld naar Zuid-Limburg. In 2011, de 54e Heiligdomsvaart, kwamen er ongeveer 175.000 mensen naar Maastricht.

Toen zweeg men ook al over het seksueel geweld. Sterker nog we kregen telefoontje van de toenmalige burgemeester dat we ‘de orde’ niet mochten verstoren omdat wij wilden participeren. Het zou van moed getuigen om alle plekken langs te gaan waar seksueel geweld heeft plaatsgevonden (de Nieuwenhof bijvoorbeeld). Oh nee, niet omkijken. Mocht de RKK Maastricht daar niet van op de hoogte zijn, hebben zij last van een Duits nicht gewusst-geweten, dan kunnen wij MCU mea culpa, mea culpa, daar altijd bij helpen. Zie niet om, het uitgangspunt om het verleden te negeren, is dan ook beter om de hele poppen heiligen kast af te schaffen. Als iemand omkijkt dan is het de kerk. Precies heilig, dom en zonder vaart.