Sekte

kastIn de zuidelijke stad Granada, aldus de Spaanse media, zijn maandag drie priesters en een godsdienstleraar opgepakt op verdenking van seksueel misbruik van een minderjarige.

Het onderzoek van de politie kwam na een melding betreffende misbruik dat zich tien jaar geleden afspeelde terwijl het meerdere jaren plaatsvond (niemand iets gezien / gemerkt?)

Het slachtoffer, Daniel, schreef een brief aan het Vaticaan waarin hij zei dat hij slachtoffer was van seksueel misbruik, nadat de paus in april had gezegd een zerotolerancebeleid te voeren tegen kindermisbruikers.

Enkele maanden geleden zou paus Franciscus Daniel persoonlijk hebben gebeld om hem ervan te overtuigen een aanklacht in te dienen. Ook vroeg hij hem om vergeving namens de Rooms-Katholieke Kerk.

Daniel schreef aan de paus dat de priesters opereerden alsof ze in een sekte zaten. Volgens hem namen ze misdienaars mee sektenaar luxe appartementen en huizen waar ze werden misbruikt. In brainwashsessies probeerden ze de slachtoffers ervan te overtuigen dat seks met hen geen zonde is.

Al decennia zien we dezelfde patronen. De omschrijving ‘sekte’ is wel erg toepasselijk op de kerk wanneer zij dit probleem maar niet kan tekkelen. Het doet mij denken aan het mij bekende franciscaanse jongensinternaat te Bleijerheide waar men zweeg over het misbruik. Ook werden er meldingen gedaan in 2010 bij Mea Culpa dat ten tijde van bisschop Gijsen rond feesten in bungalows van het bisdom dezelfde taferelen zich afspeelden. Priesters, geestelijken die hun positie gebruikten om macht en invloed uit te oefenen, alles onder heel anonieme rituelen zoals die in internaten, waar het misbruik tweemaal vaker voorkwam dan in parochies. Individuele excuses helpen niet meer, de kerk zal naar dit sekte 2probleem moeten kijken vanuit de problematiek die verkrampte, repressieve onderdrukking van de seksualiteit met zich meebrengt.

Katholieke landen als Spanje, Italië en Polen zitten nog stevig vast (gebonden) in de katholieke kast.