Te lang, te slap en te gelovig

Malevitsj…zwart vierkant

U heeft het waarschijnlijk al gelezen / gehoord over deze walgelijk, intrieste misbruikzaak in Australië. Tientallen kinderen overkwam het in een periode van 15 jaar. De verdachte werkte tussen 2007 en 2022 op elf crèches in Brisbane en Sydney en eentje in een niet nader genoemd ander land.

De politie heeft bewijs dat de 45-jarige man 91 kinderen heeft misbruikt, allemaal jonge meisjes. Er zijn 1623 aanklachten tegen hem ingediend, waaronder 136 keer voor verkrachting. Onder de slachtoffers zijn kinderen die nog maar een jaar oud waren.

Vijftien jaar heeft de crèche-medewerker zijn gang kunnen gaan, net zoals op internaten in de vijftiger, zestiger en zeventiger jaren in katholieke instellingen, die bovendien gebruikt maakten van geweld en het isoleren van kinderen.  Zij, de gelovigen, geloofden in het caritas werk van de RKK. Nog steeds geloven zij zelf dat ze goede intenties hebben door zich op te dringen en te bemoeien met de opvoeding van kinderen.

Sluit deze man op in een heel donkere cel en laat hem het schilderij ‘zwart vierkant’ van Malevitsj zien, voor de tijd dat hij wordt veroordeelt.  Toen de man was gearresteerd, werden er bij hem thuis nog 4000 foto’s en video’s van het misbruik gevonden. Het afgelopen jaar is de Australische politie er naar eigen zeggen in geslaagd in contact te komen met alle 87 Australische slachtoffers, van wie sommige inmiddels volwassen zijn. Naar vier slachtoffers in het buitenland wordt nog gezocht (wordt vervolgd)…